Flyktingboenden brinner – så är säkerheten

Förra veckan brann tre tilltänka flyktingboenden ner. I Umeå väljer man att hemlighålla boenden hädanefter. I Norrbotten finns däremot ingen hotbild.

(Bilden har inget med bränderna i texten att göra)

(Bilden har inget med bränderna i texten att göra)

Foto: Fredrik Tano

norrbotten2015-10-19 18:00

Totalt har över tio boenden i landet har drabbats av misstänkta attentat under 2015, tre av dem bara den senaste veckan. Både branden i skolbyggnaden i Ljungby och tilltänkta boendet i Arlöv rubriceras som mordbrand. Och polisen är nu ganska säker på att branden i Onsala, även den, var anlagd.

De senaste händelserna får en del att agera. Umeå kommun till exempel.

Umeå förbereder just nu för att ta emot 150 flyktingar, men var de ska bo någonstans har kommunen valt att hålla hemligt, rapporterar lokala medier.

Orsaken är rädslan för brandattentat.

– Efter den senaste veckans brandincidenter i södra Sverige tycker jag inte att det är okej att exponera adresserna. Risken är att ligister får för sig att bränna ned lokalerna också här, säger socialdirektör Ewa Klingfors vid Umeå kommun, till Västerbottens-Kuriren.

I Norrbotten ska däremot inget speciellt ske efter incidenterna.

– Givetvis där det inträffar vidtar man åtgärder. Men vi har inte märkt av den typen av hot mot oss, säger Håkan Hansi, chef över region Nord vid Migrationsverket.

Därför blir det inte extra bevakning på boendena eller något liknande. Om det inte finns en hotbild mot något enskilt boende. Och enskilda boenden vill Hansi inte gå in på.

– På vissa enheter beroende på hur hoten ser ut kan man förstärka säkerheten. Men det finns ingen generell åtgärd med extra bevakning på alla enheter ute i landet.

Joel Johansson är chef över serviceenheten på Migrationsverket:

– Vi har inte upplevt någon speciell hotbild. Vi följer utvecklingen hela tiden, men nu har vi inte gjort någon åtgärd.

Migrationsverket har samarbete med polisen och polisen ger samma bild till Kuriren – att hotbild saknas.

Bert Karlsson, vd över Jokarjo AB som driver flera asylboenden i Norrbotten, berättar att inte han heller agerar utifrån de senaste händelserna i landet.

– Vi har så mycket säkerhet vi kan ha. Vi har nattjour, mer kan vi inte ha.

I september brann det på Aleris boende i Boden för ensamkommande barn och ungdomar. Där misstänks inte branden vara anlagd. Man väntar fortfarande på resultatet från tekniska utredningen. (TT/Kuriren)

Läs mer: Fler nyheter från Haparanda

Läs mer: Fler nyheter från Boden

Läs mer: Fler nyheter från Kiruna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om