Flyktingbarn kan få vänta på skolgång

Med cirka 6 000 asylsökande i länet är situationen svår att hantera för Migrationsverket. Det innebär att barn som har rätt till skolgång kan få vänta.

Knappt om tid. För tre veckor sedan anlände 600 asylsökande flyktingar till Riksgränsen varav cirka 180 beräknas vara barn i skolålder.  Barnen har rätt till utbildning inom fyra veckor och nu börjar tiden vara knapp.

Knappt om tid. För tre veckor sedan anlände 600 asylsökande flyktingar till Riksgränsen varav cirka 180 beräknas vara barn i skolålder. Barnen har rätt till utbildning inom fyra veckor och nu börjar tiden vara knapp.

Foto: Mattias Forsberg

Norrbotten2015-11-05 17:00

Barn som söker asyl i Sverige har rätt till skolgång. Det är den kommun där barnen bor som är skyldig att ordna med skola för dessa barn.

– Kommunernas skyldighet regleras genom skollagen och där har de ett ansvar att inom fyra veckor möjliggöra för att barn ska kunna börja skolan, för de barn som vill börja skola, säger Per-Erik Bjurholt som är verksamhetsexpert på Migrationsverket region nord.

Eftersom strömmen av asylsökande flyktingar är extremt stor så har Migrationsverket svårt att mäkta med att utreda vilka som är berättigade till att gå i skola.

Detta påverkar i sin tur kommunerna som har svårt att planera för insatser eftersom de inte vet hur många barn det handlar om.

Migrationsverket tar kontakt med barnens föräldrar som lämnar medgivande till att uppgifter kan lämnas vidare till kommunerna.

Det är här man inte riktigt hinner med. Ett sådant exempel är ett av länets största tillfälliga asylboenden som finns i Riksgränsen. Där bor cirka 600 personer och ungefär 30 procent av dem uppskattas vara barn i skolålder.

– Det har att göra med att vi har fått väldigt många asylsökande på kort tid. Det kom 13 bussar på ett bräde upp till Riksgränsen. Vi jobbar med allt detta som hör till att få in dessa uppgifter, säger Per-Erik Bjurholt.

Nästa vecka har det gått en månad sedan de första flyktingarna anlände till Riksgränsen. Fortfarande har kommunen alltså inte ordnat med skola för barnen. Nu har de knappt en vecka på sig att ordna med skola men kommunen vet ännu inte exakt hur många platser som behövs.

– Vi får ha realistiska krav på varandra i ett så här speciellt läge som vi är i just nu. Skulle det ta längre tid, ja då tar det längre tid. Ambitionen är självklart att barn som har rätt sill skola ska kunna få gå i skola, säger Per-Erik Bjurholt.

Gör man avsteg från lagar och regler?

– Skollagen gäller tills något annat börjar gälla. Men självklart – i det här läget vi befinner oss i så måste man ha en acceptans för att det kan ta något längre tid att få ordning på det, säger Bjurholt.

Asylsökande barns rätt till skola

Rätt till utbildning nämns bland annat i FN:s barnkonvention och enligt den svenska Skollagen har barn som är bosatta i Sverige rätt till utbildning.

Barn som är asylsökande har inte skolplikt men har rätt att gå i skola från och med höstterminen det år som de fyller sex år.

Asylsökande barn har rätt till förskola på samma villkor som andra barn i Sverige.

Barnet bör få börja senast en månad efter ankomsten till Sverige eller så snart det är lämpligt med hänsyn till barnets personliga förhållanden.

Migrationsverket kan på föräldrarnas uppdrag informera kommunen om att en familj med barn bor i den aktuella kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!