Löneskillnaderna i arbetslivet ger kvinnor lägre pensioner generellt och det påverkar också hur de beter sig med sin tjänstepension och sitt privata pensionssparande när det väl är dags att börja med utbetalningen. Statistiken från Länsförsäkringar visar att kvinnorna generellt sett har en kortare medelutbetalningstid än männen och något färre kvinnor än män väljer också livsvarig utbetalning av pensionen.
– Tyvärr är nog förklaringen ganska enkel. Med ett betydligt lägre totalt pensionskapital än männen skulle många kvinnor behöva jobba längre för att på så sätt öka sin pension. När de väl slutar arbeta påverkar det hur de tar ut tjänstepensionen och det privata sparandet, i många fall tar de ut den på kort tid för att kunna behålla en rimlig levnadsstandard och ha en pension som det faktiskt går att leva på. Färska siffror från Fondbolagens förening visar också att 52 procent av kvinnorna uppger att de har ett behov av ett privat pensionssparande, jämfört med 40 procent av männen, säger Emma Persson, Länsförsäkringars privatekonom, i ett pressmeddelande.
Statistiken visar också att kvinnorna jobbar längre innan de börja ta ut sin tjänstepension eller privata pension, och att 47 procent väljer den kortaste betalningstiden (normalt 5 år). Motsvarande siffra för männen är 41 procent.
– Vi ser att fler kvinnor oroar sig över om de kommer att klara sig på den framtida pensionen. Det kan bland annat ha att göra med lägre lönenivåer, att fler kvinnor jobbar deltid när barnen är små och att kvinnorna lever längre än männen. Kvinnor har också högre etableringsålder än män på arbetsmarknaden, vilket påverkar livsinkomsten och därmed pensionen, säger Emma Persson.