Fjällgåsen utplacerad i nytt område

Varje år placeras nya fjällgäss ut. Nu har årets utplaceringar genomförts och nytt är att gässen nu även placerats i Ritsemområdet.

Årets utsättning av fjällgåsen har genomförts och nytt för i år är att ett område vid Ritsem nu ska användas för att etablera fågeln i fjällvärlden.

Årets utsättning av fjällgåsen har genomförts och nytt för i år är att ett område vid Ritsem nu ska användas för att etablera fågeln i fjällvärlden.

Foto: Projekt fjällgås

Norrbotten2020-07-19 10:30

Fjällgåsen är en starkt hotad fågelart med en mycket liten population i Sverige. Det finns mellan 100 och 140 fjällgäss som återvänder till häckningsplatsen i Arjeplogsfjällen.

Hade det inte varit för att Jägareförbundet i samarbete med Nordens ark och Norrbottens ornitologiska förening driver ett projekt där de föder upp och placerar ut gäss i fjällen hade fågeln varit helt borta från den svenska fjällvärden.

Nyligen placerades årets gäss ut i den norrbottniska fjällen. Nytt för i år är att en del gäss placeras ut i ett nytt område.

När fjällgåsen ruggar kan den inte flyga. För några år sedan lärde sig ett havsörnspar att här fanns det snabbmat att hämta. Därför testas nu området kring Ritsem.

– De såg det som ett gående smörgåsbord och käkade upp gässen. För två år sedan när vi kollade havsörnarna hittade vi ringar och radiosändare. De har nog käkat upp för någon miljon. Det var en dyr middag, säger Ulf Öhman.

Har det funnits fjällgås i Ritsemområdet tidigare?

– Jodå. Vi har läst gamla handlingar. Yngve Ryd skrev en bok och där intervjuade han samer som minns de enorma mängder av fjällgås som fanns. 

Förhoppningen är att de utplacerade fjällgässen ska haka på andra gäss och lära sig flyttvägen på så sätt.

– Det som är intressant är att där finns det ganska mycket sädgås, då är frågan om de här ungfåglarna följer med sädgässen när de flyttar. De följde med bläsgäss i Arjeplog, säger Ulf Öhman.

Karta: Ritsem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!