Nystedt optimistisk inför våren

Ett vaccin kommer inte ensamt att stoppa pandemin och vi kommer fortsatt behöva vidta andra åtgärder för att bromsa smittspridningen även när vaccinet är tillgängligt uppger Folkhälsomyndigheten. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är betydligt mer optimistisk.

"När vi väl har kommit ned så att vi har vaccinerat åtminstone ned till 40 till 50 åringar då kommer vi att se betydande skillnader i smittspridningen", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

"När vi väl har kommit ned så att vi har vaccinerat åtminstone ned till 40 till 50 åringar då kommer vi att se betydande skillnader i smittspridningen", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrbotten2021-01-17 06:00

På frågan om ett vaccin kommer att stoppa pandemin skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt: "Ett vaccin som är godkänt för användning i Sverige, kan vara ett av flera sätt att skydda sig mot covid-19. Men ett vaccin kommer inte att vara den enda lösningen. Även om ett vaccin blir tillgängligt för oss, kommer vi behöva tänka på att skydda varandra från smitta genom att fortsätta stanna hemma vid symtom, hålla avstånd, ha en god handhygien och arbeta hemifrån när det är möjligt."

Kommer vi trots vaccinet att få leva med restriktioner, handsprit och stigande dödstal? Nej, riktigt så illa behöver det nog inte bli uppger smittskyddsläkare Anders Nystedt som är något mer optimistisk än vad Folkhälsomyndigheten ger uttryck för. 

– Jag är väldigt mycket mer optimistisk och kan nästan slå vad om min hatt att det kommer att bli mycket, mycket lättare. Med tanke på de resultat som är i de där vaccinstudierna så kommer smittspridningen att minska väldigt mycket när vi har fått en så pass stor andel av befolkningen vaccinerade att vi törs börja glänta på dörren och jag skulle tro att det där är fram till våren, säger Anders Nystedt.

Han fortsätter:

– Jag tror absolut att vi kommer att ha sars-cov-viruset i omlopp även i framtiden, men då tror jag det kommer vara mer som en vanlig förkylning som drabbar de som redan haft eller är vaccinerade – att man har en grundimmunitet, säger Anders Nystedt.

Frågan kvarstår dock om hur länge vaccinet kommer att skydda. 

– Jag tror inte att immuniteten blir som med mässlingvaccin – då man blir immun resten av livet – utan det blir nog kortare, men nästa gång man träffar på viruset så blir det en förkylning istället för så här svår infektion som en del har fått. 

Fram till dessa att tillräckligt många är vaccinerade så att restriktionerna kan lättas är det viktigt att hålla i det här understryker länets smittskyddsläkare.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi verkligen håller i och inte stökar till det nu fram till dess och det är bara månader bort. Vi har ju stått ut med det här i tio månader nu och vi kan nog stå ut tre, fyra månader till så kan vi gå på restaurang sedan, säger Anders Nystedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!