Fler dietister om regionen ska jobba preventativt

Region Norrbotten är en av de regioner med lägst andel dietister sett till regionernas invånarantal. "Regionen har inte bemannat upp på likadant sätt som andra regioner gjort", säger Ines Nilsson, verksamhetschef för dietisterna i Region Norrbotten.

Att ha barn som blir stillasittande och väljer att spendera mer tid framför en skärm är något som många föräldrar får tampas med.

Att ha barn som blir stillasittande och väljer att spendera mer tid framför en skärm är något som många föräldrar får tampas med.

Foto:

Norrbotten2023-03-13 15:30

I Norrbotten jobbar länets dietister med olika inriktningar och ger stöd till olika grupper men ofta är fokus ett högre välbefinnande kopplat till mat.

I vissa fall kan det röra sig om personer som av olika anledningar äter för lite, så som att man är gammal, har fått en cancerdiagnos eller lider av anorexi. 

Till exempel har ätstörningsenheten nyligt fått ett tillskott av en dietisttjänst. Syftet med satsningen är att ge bättre stöd till personer med någon form av ätstörning. 

En sak som däremot inte är aktuell idag är att dietister jobbar med personer med övervikt och fetma. Men Region Norrbotten har gjort en satsning när det kommer till barnhälsovården och en satsning mot fetma hos barn. 

– Nu håller vi bland annat på att rekrytera till två nya dietisttjänster riktat mot barn och barnsjukvården och kliniken på Sunderby sjukhus och länets sjukhus. Med satsningen vill vi jobba på ett bättre sätt mot barn och övervikt, säger Ines Nilsson. 

I en tidigare artikel har vi lyft att övervikt och fetma är en relativt ny företeelse som blev ett hälsoproblem under 80-talet. När väl företeelsen blivit vanligare bland större del av befolkningen så behöver också sjukvården följa efter. En utveckling som inte skett om man se till hur antalet dietister förändrats över tid. 

Framförallt är det efter pandemin som fetman har ökat, åtminstone bland fyraåringar i länet.

– Likt andra vårdyrken finns det en stor konkurrens om den personal som utbildar sig till dietist. Närmaste stället att utbilda sig är idag i Umeå och här i Norrbotten behöver vi göra det vi kan för att locka till sig de som bor i kommunen och vill stanna här, samtidigt som vi rekryterar fler utifrån, säger Ines Nilsson.

Det som däremot står klart är att om man inom Region Norrbotten ska kunna jobba preventivt mot övervikt och fetma så behöver regionen avsätta resurser för arbetet.

– Vi behöver bli fler och vi behöver få fler samarbetspartners för att kunna jobba kombinerat med levnadsvanor. Det krävs inte bara stöd kring det som patienter äter. Vi behöver även kunna genomföra behandling kopplat till levnadsvanor, motion, rökning och alkohol, saker som ofta är kopplat till ohälsa. Här behövs till exempel hälsocentralerna, säger Ines Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!