Det är stora skillnader i vad ungdomar tjänar på sitt kommunala feriejobb i Norrbottens kommuner. Det visar en undersökning som gjorts av SSU Norrbotten. Exempelvis så tjänar en gymnasist i Luleå 66 kronor per timme medan en i Kiruna tjänar mellan 92-112 kronor i timmen beroende på vilken ålder man har.
– Det är någonting som vi tycker är orimligt att lönerna skiljer sig så pass mycket åt. I grunden är det djupt orättvist att beroende på var i länet man bor så kan man tjäna nästan hälften av vad en jämnårig tjänar för samma jobb, säger Samuel Pettersson.
Vad får det för påverkan att det är skillnader?
– I tider som vi lever i nu med inflation och kostnadsökningar så kommer det vara vi unga som får ta smällen för kostnadsökningar, att det blir vi unga som får betala för att avstå från att delta på fritidsaktiviteter eller bussbiljetter på sommarlovet. Det kommer att variera beroende på var man bor om man kan hänga med sina kompisar på fritiden.
SSU har valt att titta närmare på lönenivåerna i sex av länets fjorton kommuner. Luleå, Piteå, Boden, Haparanda, Gällivare och Kiruna. I Luleå tjänar gymnasisterna minst och i Kiruna mest.
– För oss är det viktigt att vi höjer ferielönerna så att alla unga i Norrbotten får ett sommarlov med möjligheter, oavsett var man bor men också oavsett vilka pengar ens föräldrar har i plånboken. Därför har vi som mål att kommunerna ska höja lönerna till 100 kronor i timmen för alla feriejobbande ungdomar i Norrbotten.
De stora skillnaderna kan få konsekvenser som kommunerna inte tar hänsyn till menar SSU. Exempelvis vårdsektorn skulle kunna stärkas om ungdomslönerna höjdes och blev mer jämlika.
– Det är viktigt att man har bra lönenivåer, inte minst om man pratar om personal inom vården. Om man vill att fler unga jobbar inom vården så behöver vi göra det mer attraktivt genom att höja feriejobbslönerna. Det skulle inte bara vara bra för oss unga utan det skulle underlätta för personalens belastning samtidigt som många unga får arbete och kanske söker sig till vården efter gymnasiet. Det är bra för de äldre och deras vård men också bra för unga genom att vi kan tjäna våra egna pengar och få en fullvärdig fritid när vi inte jobbar, säger Samuel Pettersson.