Tillsvidareanställningar har minskat inom nio av tio kommuner i landet de senaste fem åren. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort av siffror från Sveriges kommuner och landsting.
Arjeplogs kommun hamnar på en tredjeplats av de kommuner som har haft störst procentuell minskning av personer med tillsvidareanställning de senaste fem åren. Totalt har minst andel personer, räknat i hela landet, en tillsvidareanställning i kommunen som hamnar på en bottenplats i undersökningen med 67 procent. Riksgenomsnittet ligger på 77 procent. Toppar listan gör Markaryds kommun i Kronobergs län, där har 86 procent en tillsvidareanställning.
– Det ser lite ut, det gör det. Men under den här perioden hade vi många timavlönade, och vikarier som gick in istället för ordinarie personal, säger Siw Pettersen, personalekonom vid Arjeplogs kommun.
Arbetsmarknadsanalytikern på Sveriges kommuner och landsting, Johanna Heden, säger till Siren att det är svårt att säga om utvecklingen inom kommunerna är bra eller dålig. Hon menar att visstidsanställningar och vikariat alltid kommer behövas, men ska inte missbrukas. Att Arjeplogs kommun medvetet har försökt hålla nere de mer trygga tillsvidareanställningar stämmer enligt Siw Pettersen inte.
– Vi strävar verkligen inte efter att göra det. Det är inte orsaken, säger hon.
Andelen tillsvidareanställningar minskar i länets alla kommuner, förutom Piteå och Övertorneå kommun.