De senaste tio åren har livmoderhalscancer ökat, men forskning visar dock att risken för cancer minskar med 90 procent vid regelbundna cellprovskontroller.
2017 infördes även ett nationellt vårdprogram för det förebyggande arbetet mot livmoderhalscancer. Region Norrbotten är bland de sista som inför det nya arbetssättet på grund av tekniska komplikationer – men nu ska arbetet dra igång.
– De kvinnor som tar cellprov på måndag blir de första att få sina prover analyserat på det här nya sättet, säger Åke Berggren, överläkare och ansvarig för cellprovsverksamheten.
Den nya metoden innebär att vanliga gynekologiska cellprovet kompletteras med en förbättrad HPV-analys. Humant papillomvirus, HPV, är ett mycket vanligt virus, där vissa typer orsakar könsvårtor och andra kan ge upphov till cellförändringar som kan utvecklas till cancer.
Och genom att kolla på viruset först kan vården på ett säkrare sätt kan upptäcka förstadier till livmoderhalscancer och förhindra fler fall.
– Förut har man tittat i mikroskop på cellerna, på alla cellprover, om det finns avvikelser, alltså cellförändringar. Det man gör nu är att man undersöker provet först och ser om det finns en HPV-infektion med någon av de typer som kan ge cellförändringar och cancer.
Men att en kvinna har HPV-virus innebär alltså inte direkt att det är farligt.
– Utan finns det HPV tittar vi på cellerna och ser de bra ut kan man lugnt avvakta för ofta läker det ut.
Efter det kallas kvinnan till ett nytt cellprov inom ett och ett halvt till tre år, hur länge de väntar beror på vilken typ av virus det är. Skulle vården då upptäcka att samma virustyp är kvar skickas hon till gynmottagningen för undersökning och eventuell behandling.
– Vi räknar med att färre kvinnor ska få cancer i livmoderhalsen.
Den nya metoden gäller dock endast för kvinnor som är över 30 år och är en yngre tittar vården fortfarande på cellerna först.
– Kvinnor som är under 30 år där har HPV varit mycket vanligare och de flesta läker ut.
Åke Berggren påpekar även att det att det fortfarande är viktigt för de yngre som vaccinerat sig mot HPV fortsätter att ta cellprover när de kallas.
– Skyddet är inte fullständigt, det är jätteviktigt att de också går och tar cellprov, säger han och fortsätter:
– Om vi fortsätter att vaccinera våra flickor och pojkar och kvinnorna fortsätter gå på cellprov är det här cancern en sjukdom som faktiskt är möjlig att utrota.