Inbrott i fritidshus minskar i länet

Antalet inbrott i fritidshus i norr minskar visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

Antalet anmälda inbrott i fritidshus inom polisregion nord har minska visar ny statistik som Stöldskyddsföreningen tagit fram.

Antalet anmälda inbrott i fritidshus inom polisregion nord har minska visar ny statistik som Stöldskyddsföreningen tagit fram.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Norrbotten2023-09-13 21:02

Fram till och med juli i år har det i landet anmälts 1737 inbrott vilket motsvarar 250 inbrott i månaden. Antalet anmälningar varierar mellan polisregionerna. Flest anmälningar har gjorts i polisregion syd. 

Inom polisregion nord har det fram till juli i år anmälts 141 inbrott i fritidshus, en minskning jämfört med samma period i fjol då 170 inbrott anmäldes visar statiskt från Brottsförbyggande rådet som Stöldskyddsföreningen tagit fram. 

Det som stulits mest under året enligt polisen är: Motorsågar, batterier, skruvdragare, gräsklippare, rörsågar, yxor, högtalare, cykel, tv-apparat, bensin, verktyg, bensindunkar, knivar, mat, vin, cirkelsågar. 

 

Stöldskyddsföreningen uppmanar folk att vara del av grannsamverkan för att minska risken att utsättas för stölder och inbrott. Andra tips är att inte förvara värdesaker i fritidshusen, skaffa timer till några lampor så att huset ser bebott ut, installera rörelsestyrd belysning för tomten så att tjuven inte kan bryta sig in utan att synas. 

Fler tips är att förvara verktyg och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd. Ett larm är ett bra komplement till certifierade lås. 

– Ta med dig det mest stöldbegärliga hem från fritidshuset och undvik att dra för gardinerna. På så sätt visar du tjuven att det inte finns något stöldbegärligt i stugan. Några lampor på timer som lyser i mörkret är också bra, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!