I veckan överlämnade regeringen propositionen Vital kommunal demokrati till Riksdagen. En förändring som föreslås där är en ny minsta nivå för fullmäktige i kommuner med upp till 8.000 röstberättigade invånare. Dagens krav, 31 ledamöter, skulle då minskas med tio.
Ett förslag med två sidor, enligt Anne Jakobsson.
– I en liten kommun är det väldigt svårt att få ihop kompetenta politiker i oändlig mängd. Därför vore det bättre med färre ledamöter. Men baksidan är att de mindre partierna skulle få en procentuell mindre andel i besluten och vissa partier skulle åka ur fullmäktige helt, säger hon.
I Norrbotten skulle ändringen beröra kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.
"Anpassa kostymen"
Ordförande i Övertorneås kommunfullmäktige, Arne Honkamaa, ser positivt på regeringens förslag och menar att 21 ledamöter vore mer proportionellt med tanke på befolkningsunderlaget.
– Det vore att anpassa kostymen efter storleken. Vi minskade från 35 ledamöter till 31 för några mandatperioder sedan men det finns utrymme att minska ytterligare, säger han.
Ser du några nackdelar ur demokratiaspekten?
– Det blir naturligtvis svårare att komma in för mindre partier. Tröskeln blir högre. Men å andra sidan kanske inte det alltid är en nackdel, säger Arne Honkamaa.
Nästa år
Med förslaget vill regeringen förstärka flexibiliteten så att varje kommun kan välja de arbetsformer som passar dem bäst. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 februari 2014. Om den nya minsta nivån går igenom menar Anne Jakobsson att fullmäktige i Överkalix måste se över hur man ska förhålla sig till det.
– Vi socialdemokrater har redan egen majoritet och har haft det länge. Ingen skulle tjäna på att vi får starkare ställning än vi har i dag, säger hon.