Färre fjällräddningar på grund av coronapandemin

Antalet fjällräddningar sjönk under 2021 jämfört med året innan. Det är en följd av coronapandemin. Det är kring Kebnekaise som de flesta räddningsaktionerna sker.

Pandemin har resulterat i färre fjällräddningar under 2021, menar Stefan Källström.

Pandemin har resulterat i färre fjällräddningar under 2021, menar Stefan Källström.

Foto: Civila fjällräddningsgruppen Gällivare

Norrbotten2022-01-19 21:08

Under 2021 gjordes 102 fjällräddningar i Norrbotten, vilket är något färre än de 108 fjällräddningar som gjordes året innan, 2020. 

– De enda slutsatser vi kan dra är att det är pandemipåverkan som styr och kanske lite andra fluktuationer, säger Stefan Källström, verksamhetsutvecklare för räddningstjänst nord inom polisen.

I Norrbotten finns det omkring 110 fjällräddare, fördelade på nio fjällräddningsgrupper, varav en är en högalpin grupp. Totalt gjordes under 2021 306 fjällräddningar jämfört med 336 fjällräddningar under 2020. I Norrbotten är det i Kebnekaiseområdet som de flesta fjällräddningarna görs. De räddningsuppdragen görs av den speciella högalpina räddningsgruppen inom fjällräddningen.

– Man kan med säkerhet säga att antalet räddningsuppdrag på Kebnekaise har stadigt ökat, om än långsamt. Det finns statistik på en kraftigt ökning av antalet besökare på Kebnekaise de senaste tio åren. Ser man till de övriga fjällräddningsgrupperna som finns i Norrbotten, så är antalet räddningsuppdrag relativt konstant, säger Stefan Källström.

Sedan 2017 då fjällräddningen gjorde 153 räddningsuppdrag har antalet utryckningar sjunkit. Något som Stefan Källström tror kan ha att göra med ökade informationsinsatser.

– En orsak kan vara Naturvårdsverkets och polisens ständiga tjat om att vara bättre förberedda och bättre utrustade i fjällen, säger Stefan Källström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!