Fall av greenwashing uppmärksammas

En del aktörer marknadsför sig som mer miljövänliga än de i själva verket är. Charlotte Lundqvist på miljöorganisationen Jordens vänner reder ut begreppet greenwashing.

Jordens vänner uppmärksammar begreppet "greenwashing". "Vi ser stora problem med större företag som lurar konsumenter", säger Charlotte Lundqvist.

Jordens vänner uppmärksammar begreppet "greenwashing". "Vi ser stora problem med större företag som lurar konsumenter", säger Charlotte Lundqvist.

Foto: Warrick MacMillan

Norrbotten2021-05-28 07:00

– Greenwashing handlar om att framställa någonting som bättre för miljön än det i själva verket är. Man marknadsför sina produkter som miljövänliga, klimatpositiva eller klimatneutrala, säger Charlotte Lundqvist på miljöorganisationen Jordens vänner.

Hon berättar att klimatkompensation för exempelvis flygresor är ett exempel på greenwashing. Företag kan också försöka leda uppmärksamhet från någonting dåligt till någonting som ser bra ut för miljön.

– Ett företag är inte grönt bara för att de har en grön logga eller gör en klimatsatsning. Hela affärsmodellen behöver förändras om vi inte ska se ett totalt förändrat klimat, säger hon och tillägger att statistiken i verkligheten inte alltid ser ut som på annonsmarknaden.

– Många skogsbolag har fantastiskt fina bilder. Det ser artrikt ut, men så ser inte svenska skogen ut. Vi behöver bevara skogen och artrikedomen, samt skydda samernas rättigheter, inte använda den till bränsle.

Charlotte Lundqvist menar att greenwashing har ekonomiska orsaker.

– Företag vill tjäna pengar. De flesta marknadsför sig som hållbara, till och med fossilbolagen. Det är bara att titta på den reklam som finns i dag. Jag skulle kalla greenwashing farligt eftersom det ger allmänheten en tro att allting går bättre än det gör och att produkter och tjänster är mer miljövänliga än de är. Vi har inte råd eller tid med fossil energi, det spelar ingen roll hur mycket företag med stora budgetar marknadsför sig. Vi kan inte heller köpa oss fria från utsläpp genom att exempelvis plantera träd någon annanstans på någon annans mark. Vi behöver inte bara tänka på våra barns framtid utan också på vilka som drabbas i dag; de redan resurssvaga och utsatta i fattiga länder, säger hon och berättar att Jordens vänner fokuserar mycket på klimaträttvisa.

– De rika länderna bär det största ansvaret för utsläpp av växthusgaser medan det är de fattiga som drabbas värst. Därmed vidgas klimatfrågan till att bli ett problem som också innefattar social rättvisa genom begreppet klimaträttvisa.

Det är inte bara företag som kan greenwasha. Även privatpersoner, influencers och makthavare kan ibland framhäva sig på ett sätt som inte riktigt stämmer, menar hon.

– En del stöttar klimatkampen och berättar att de har slutat äta kött. Å andra sidan flyger de någonstans med jobbet på kickoff.

Charlotte Lundqvist anser att alla behöver ta ansvar. Jordens vänner fokuserar både på enskilda personer och större aktörer som kan göra större skada.

– Vi ser stora problem med större företag som lurar konsumenter. De gör säkert mycket bra, men det gäller att inte vilseleda. Till slut handlar det om en kostnadsfråga för företag. Om de är villiga att göra investeringar som på riktigt minskar utsläppen av koldioxid och annan skadlig verksamhet kraftigt och i enighet med Parisavtalet, säger hon.

Varje år delar Jordens vänner ut Svenska greenwashpriset till en aktör som de anser har grönmålat mest under föregående år. Det är ett sätt att uppmärksamma fenomenet och engagera allmänheten. Alla som vill kan lämna in nomineringar. I år lämnades de in senast den 15 maj.

– Vi får ofta in ett stort gäng nomineringar under året och vår styrelse väljer ut tre kandidater som allmänheten får rösta på, säger Charlotte Lundqvist.                    

Greenwashing

Enligt Jordens vänner kan begreppet greenwashing sammanfattas genom två definitioner:

Att framställa någonting som bättre för miljön än vad det i själva verket är. Det kan exempelvis handla om en del företag som marknadsför sig som miljövänliga eller klimatneutrala.

Att leda uppmärksamhet från något dåligt till något som ser ut att vara bra för miljön. Det som lyfts fram kan mycket väl vara bra, men det används som en dimridå för att dölja ett annat, större problem.

KÄLLA: Jordens vänner

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!