Den 1 november höjs försörjningskravet för de som kommer från ett land utanför EU och som söker arbetstillstånd i Sverige. Nivån är satt till 80 procent av medianlönen, som varje år publiceras av Statistiska centralbyrån (SCB). För närvarande är den 27 360 kronor. Det här är den lägsta lönenivå som Kommunal i Norrbotten tycker ska gälla alla deras medlemmars löner.
– Allas löner behöver komma upp. Vi har medlemmar som har löner som inte är i närheten av den lönen. Jag hoppas att det här är ett steg åt det hållet, säger Marianne Engberg, avdelningsordförande för Kommunal i Norrbotten.
Regeringen anger att nivån för försörjningskravet preciserats för den anställde för att uppnå en god försörjning, för att kunna beviljas ett arbetstillstånd.
– Det här är ett bekymmer. Jag var i Harads där många inte får något arbetstillstånd på grund av det här, men det betyder också att de andra anställda vill komma upp i samma lönenivåer, säger hon.
Nu har Kommunals sektion i Umeå, som en följd av de nya kraven i arbetstillståndet och konsekvenserna av det, valt att kalla Umeå kommun till förhandling om förbättrade arbetsvillkor och högre löner.
– 27 360 kronor som en ingångslön är inte en utopi. Räkna på var det skulle kosta. Ställ det mot vad det kostar att ta in hyrpersonal, säger Ethel Henriksson, sektionsordförande för Kommunal i Umeå till tidningen Kommunalarbetaren.
– Det skulle underlätta för oss i Norrbotten om någon får genomslag för det här för då skulle vi alla kunna använda oss av det. Vi behöver de här personerna om vi samtidigt tänker på Norrbotten där vi får konkurrera med den gröna industrin och alla industrietableringar som kommer att vilja locka folk. Även då folk som jobbar inom vård och omsorg. Arbetsgivarna måste steppa upp rejält, redan utan det här, säger Marianne Engberg, Kommunal i Norrbotten.
Nu väntar man på Kommunal i Norrbotten på hur frågan kommer att utveckla sig i Umeå.
– Med hårt knutna tummar håller jag tummarna för att det ska gå vägen i Umeå. Kommer de på en bra lösning där så tror jag inte att det är omöjligt att vi kan komma någonstans även här i Norrbotten. Fast jag tror att vi alla iallafall måste driva frågan, även om det inte går vägen i Umeå, säger Marianne Engberg.