Facket sågar arbetsmiljön i byggbranschen: "Dåligt"

100 arbetsmiljöbrister, 800 företag som felar och nästan 5 000 akutolyckor. Claes Danell på Byggnads Norrbotten vittnar om en osund bransch.

Claes Danell är ombudsman för Byggnads Norrbotten och kritisk till hur vissa saker fungerar inom branschen.

Claes Danell är ombudsman för Byggnads Norrbotten och kritisk till hur vissa saker fungerar inom branschen.

Foto: Montage

Norrbotten2020-10-28 05:05

Fackförbundet Byggnads Norrbotten genomför varje år en arbetsmiljövecka och detta år har fokus varit på riskbedömningar och hälsofarliga produkter. Claes Danell som är ombudsman berättar om hur de genomfört 60 skyddsronder i Norrbotten och upptäckt drygt hundra brister kring riskbedömning och hälsofarliga ämnen.

– Plus att det utfärdats tre skyddsstopp med fara för liv, en med risk för drunkning och två med risk för fall eftersom det saknats fallskydd. På de sämsta arbetsplatserna jag var på hade man aldrig gått en skyddsrond och saknade helt riskbedömningar om corona, vilket man måste göra som arbetsgivare, men även andra riskbedömningar, säger Danell.

Enligt honom finns det två typer av företag i byggbranschen som han lagt märke till.

– Det ena gör allt by the book. Där ute ska man ha en arbetsmiljöplan och riskbedömningarna för allt. De företagen skapar en fin pappersprodukt men har svårt att vara levande ute på arbetsplatsen. Så de för inte över riskbedömningarna till våra medlemmar, säger Danell och fortsätter:

– Den andra typen plockar fram en standardmall kring arbetsmiljö och riskbedömningar som de verkar kopiera till arbetsplatsen. Sedan skiter man nästan fullständigt i arbetsmiljö och koncentrerar sig på produktion och vinst. De följer inte upp eller gör rätt riskbedömningar.

Danell berättar om hur det i år inträffat 4 811 akutolyckor i byggbranschen och att Arbetsmiljöverket hittat nästan 800 företag som brustit kring riskbedömningar.

– Ett företag kunde trycka in åtta personer i en barack gjord för kanske fyra stycken och strunta i att städa den när det ska vara daglig städning. Det företaget var även medlem i Byggföretagen som är vår motpart som arbetsgivarorganisation. Jag kontaktade dem och deras respons om misskötseln var att de tyckte att våra medlemmar skulle städa själva.

Kort sagt finns det enligt Danells mening en problematisk kultur i byggbranschen där belastningsskador är vanliga med följden att arbetarna inte orkar till pensionsåldern.

– Våra medlemmar får betala med sin hälsa för att företagen ska göra vinster. Byggnads och Byggföretagen måste nu lösa detta tillsammans. Även om vi har våra motsättningar ibland så måste arbetsmiljön vara något som ser i samsyn. Det ser inte bra ut, även om vissa företag sköter sig jättebra. Men jag skulle säga att med den stora delen är det riktigt dåligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!