Facken strider vidare: "Löjligt misstag av regionen"

Kommunal gläds över den tillfälliga rörelseersättningen i coronakrisen men både de och Vårdförbundet fortsätter strida för mer rättvisa villkor. "Region Norrbotten har tvingats inse att detta var ett stort och löjligt misstag", säger Marianne Engberg, Kommunal.

Den tillfälliga covid-ersättningen för resor välkomnas av fackförbunden – men de är fortsatt kritiska till orättvisa villkor inom Region Norrbotten. "Region Norrbotten har tvingats inse att detta var ett stort och löjligt misstag, så långt från en bordsförhandling som möjligt", säger Marianne Engberg, Kommunal

Den tillfälliga covid-ersättningen för resor välkomnas av fackförbunden – men de är fortsatt kritiska till orättvisa villkor inom Region Norrbotten. "Region Norrbotten har tvingats inse att detta var ett stort och löjligt misstag, så långt från en bordsförhandling som möjligt", säger Marianne Engberg, Kommunal

Foto: Arkiv

Norrbotten2020-04-21 17:56

Under tisdagen meddelade Region Norrbotten att de inför en tillfällig ersättning på 550 kronor per arbetspass som utförs på en annan ort än den man vanligen arbetar på. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar kliniskt med covid-19-patienter omfattas av ersättningen.

Beskedet kom efter den senaste veckans kritikstorm, eftersom undersköterskor tidigare var helt utan rörelsetillägg samtidigt som roterande läkare normalt får mycket mer i ersättning än sjuksköterskor.

– Ett glädjande besked för Kommunals medlemmar och ombud. Vi har gjort detta tillsammans, tack vare det tryck som uppstod, säger Marianne Engberg, ordförande för Kommunal Region Norrbotten.  

Hon beklagar att det krävdes medial uppmärksamhet för att regionen skulle hantera frågan överhuvudtaget.

– Region Norrbotten har tvingats inse att detta var ett stort och löjligt misstag, så långt från en bordsförhandling som möjligt. Att vi ska behöva betona medarbetares lika värde via sociala medier och i "gammelmedia" för att uppnå resultat är sorgligt.  

Även om undersköterskorna normalt inte roterar som sjuksköterskor och läkare kräver Kommunal att regionen ser över rörelsetilläggen för dem, även fortsättningsvis efter coronakrisen.

– Jag förutsätter att regionen ersätter mina medlemmar också, om de måste flyttas runt och resa i länet i de situationer när det uppstår ökade behov för undersköterskor i vissa verksamheter.  

Vårdförbundet välkomnar också covid-ersättningen men även de är skeptiska till regionens senfärdighet.

– Sorgligt att medial påtryckning väger tyngre än när vi sitter i slutna rum och förhandlar med arbetsgivaren. Frågan har varit återkommande i många år. Vi har lyft den sedan 2005, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet inom Region Norrbotten.

Många av hennes medlemmar arbetar på andra orter än sina ordinarie, även i normala lägen.

– Det gäller både barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, utöver sjuksköterskorna rent allmänt. Många åker runt i mammografivagnar, exempelvis.  

Rörelsetilläggen kan variera för sjuksköterskorna överlag, men enligt Vårdförbundet värderas de ändå lägre än läkarna.  

– Läkarna får oftast dubbelt så mycket i rörelsetillägg – som att det är hälften så jobbigt för mina medlemmar att rotera.  

Region Norrbotten har tidigare motiverat detta med att läkarbristen är större än bristen på sjuksköterskor.

– Vi köper inte det. Marknadsmässigt, sett till behov och efterfrågan, börjar sjuksköterskebristen komma i kapp läkarbristen.

Därför tänker Vårdförbundet fortsätta kämpa för mer rättvisa ersättningsvillkor.

– En värderingsfråga. Oavsett vilken yrkeskategori du tillhör, är det påfrestande att röra på sig och flytta från sin ordinarie arbetsplats, säger Camilla Eriksson Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!