Anledningen till bränderna varierar men det iskalla vädret som höll Norrbotten i ett fast grepp förra veckan är en bidragande orsak.
– I vissa fall så har man eldat för länge och för mycket i sin kamin när vi har haft det så vansinnigt kallt. Vi har flera bränder i där vi vet att det har börjat runt skorstenen. Så jag misstänker att man eldar lite mer och lite längre än vad man brukar göra och det kan vara en bidragande orsak, säger Conny Qwarforth.
Några av veckans bränder tros även ha startat på grund av elfel – något som även det har med kylan att göra.
– Det kan bero på att elen får gå hårt när det är kallt. Branden i Haparanda (6 januari) berodde på ett elfel, det vet vi. Den branden börjande i en elkabel på toaletten så spred sig branden upp till övervåningen.
Att skydda sig helt mot brand kan vara svårt men Conny Qwarforth har några tips på vad som kan vara bra att tänka på.
– Vid de flesta larm där det har gått bra har det varit personer hemma som upptäckt tidigt att något är fel. I flera av de fall där det inte gått så bra har man lagt på ved och så har man åkt på jobbet. Så ska man elda så kan det vara bra att hålla sig hemma speciellt när det har varit så vansinnigt kallt.
Brandvarnarna kan även vara bra att se över och även införskaffa sig en brandsläckare.
– En brandvarnare ska man absolut ha. Det är den billigaste livförsäkringen du kan ha. Sen rekommenderar vi att man har en sex kilos pulversläckare hemma.
Nu när blidvädret har nått Norrbotten ställs räddningstjänsten inför nya utmaningar i form av vattenskador.
– Det är som ett brev på posten. Vi hade kollat över våra vattendammsugare och annan utrustning så vi var förberedda. Larmen började komma redan lördags och nu har det kommit in ännu fler. Nu tinar de rör och packningar som hade frusit och då sprutar vattnet. Vi har varit ute hela natten på larm om vattenskador och i Luleå var vi ut på fyra larm nu under morgonen.
I de flesta fall har larmen kommit från lokaler där man inte har vistats alla dagar. I Luleå har det varit vattenläckor på både Boskataskolan på Björkskatan och Stadsöskolan i Gammelstad.
– Larmen vi får är från exempelvis skolor och sådan platser som hållit stängt under helgen. Men även hos privatpersoner i garage eller källare där man inte är lika ofta, säger Conny Qwarforth.