Det är ingen liten utmaning Östen Eriksson och hans barn ska gav sig ut på vid lunchtid på fredag. Malmens väg går mellan Gällivare och ner till Strömsund vid kusten och trions plan är att först åka till Gunnarsbyn för att hinna till starten av Råneälvdalsloppet på lördagen och fortsätta vidare till slutdestinationen Råneå.
Allt i ett svep.
– Vi har planerat in 20 timmar från starten till Gunnarsbyn. Sedan får vi se vad vi har för ork från Gunnarsbyn och ner men jag hoppas vi ska åka på tre, tre och en halv timma. Vi kommer stå på skidorna i ungefär ett dygn, säger Östen Eriksson.
Med sig har han dottern Nina Öberg samt sonen Mattias Eriksson och trion gör detta för att samla in pengar till välgörande ändamål. I detta fall Barnrättsbyrån som är en organisation som engagerar sig i barns rättigheter.
– Det är för att uppmärksamma Barnrättsbyråns arbete och samla in pengar. Naturligtvis är det ett äventyr för oss också och det var så det startade men vi funderade om vi kunde göra något mer av det hela, säger Östen Eriksson.
– Vi spånade på vem vi skulle samla in pengar till och då var det dottern som hittade Barnrättsbyrån.
Östen Eriksson är född och uppvuxen i Smedsbyn och har bott på flera platser i Norrbotten, bland annat Orrbyn som är en av platserna de kommer passera på sin resa. I dag bor han i Ångermanland. Förra året åkte han öppet spår i Vasaloppet och fick blodad tand för långa skidlopp. Kopplingen till Norrbotten och specifikt området där Malmens väg går gjorde att de valde detta som sin insamlingsutmaning.
– Jag började titta efter andra långlopp och då hittade jag Råneälvdalsloppet och tänkte att det hade varit lite roligt, min gamla hemmaplan, säger Östen Eriksson.
Du är 70 år och ska åka 21 mil i ett svep, pallar du det här?
– (Skratt). Absolut! Det är långt, det vet jag, men nio mil var långt också men jag kände faktiskt när vi kom ner till Mora att hade det varit så hade jag kunnat vända om och åka tillbaka till Sälen.
Vad tror du kommer bli svårast?
– Tuffast är nog tristessen när man börjar bli lite trött och man står och matar och matar och man tycker inte att man kommer någonstans. Dessutom är det tio timmar mörkeråkning så man ser inte ens att man förflyttar sig.
Östen Eriksson har dragit upp ett tidsschema för att hinna till starten av Råneälvdalsloppet. Men det är stor skillnad på att åka i ett isigt och lättstakat spår eller i ett spår med nysnö. Planen är att ta sig framåt i en hastighet av åtta kilometer i timmen.
– Vi måste samtidigt ha marginal om det börjar gå tungt, säger Östen Eriksson.
För att underlätta åkningen kommer det dras upp ett skidspår för deras skull av de som underhåller skoterleden.
Utöver insamlingen till Barnrättsbyrån tävlar de för Sockertoppen IF, en förening som startat för att sprida kunskap om diabetes.
Hur mycket pengar siktar ni på att samla in?
– Det har jag inte den blekaste aning om. Det är oerhört svårt att synas i flödet, det har jag upptäckt. Insamlingen drog igång i början av juli och det har inte blivit många kronor men jag hoppas att nu när själva aktiviteten startar och vi får lite uppmärksamhet ska det väl bli någonting i alla fall. Jag hoppas att det ska bli några kronor. Det får bli vad det blir.
På facebooksidan "Malmens väg för Barnrättsbyrån" finns mer information om insamlingen.