Explosiv ökning av den brittiska mutationen i länet

Kraftig ökning av antalet smittade, explosion av den brittiska mutationen som nu står för 48 procent av länets fall – men också positiva nyheter: Smittspridningen till äldreomsorgen minskar.

Den brittiska mutationen står för 48 procent av länets fall.

Den brittiska mutationen står för 48 procent av länets fall.

Foto: Montage

Norrbotten2021-03-25 08:37

Det är länsstyrelsen som varje vecka sammanställer en rapport om coronaläget. Länet har 28 procent högre frekvens av fall än riksgenomsnittet. Jokkmokk kan ligga högst i landet och Malmfälten, Pajala, Älvsbyn, Boden och Luleå har ökade smittotal.

En kommun har en ökning av orosanmälningar gällande barn som medför ökad belastning på familjeomsorg och skolhälsovården.

I en av länets kommuner minskar antal passagerare i kollektivtrafik. Gymnasieelever reser dock mer kollektivt och fler använder nu munskydd.

Länsstyrelsen har utfört tillsynsbesök i alla kommuner i länet med fokus främst på handelsplatser, gym och skidanläggningar. Distanstillsyn har genomförts på samtliga skidanläggningar samt fysiska besök på skidanläggningar i kommunerna Luleå, Jokkmokk, Övertorneå och Boden.

Generellt är efterlevnaden hög i länet. Viss försämring av att hålla avstånd på restauranger, caféer, butiker och gallerior har noterats.

I jämförelse med vecka 11 2019 har resor till Norrbotten minskat med 42 procent. Största förändringen är minskningen av resor från Stockholm. Resor inom Norrbotten har minskat med 21 procent i jämförelse med samma vecka 2019.

Det positiva är att smittspridning in till äldreomsorgen minskar och antalet människor som avlider i covid-19 minskar. Dock är belastningen på vården är hög och det finns ett stort behov av intensivvård.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!