Expertens teori om mystiska fågeln

Hybridfågeln förbryllar. Många tror det är en rackelhane av honkön, men inte konservatorn Stefan Rutström. Han är säker på att det är en tjäder med ovanlig könsdräkt.

Så här ser fågeln ut som Jonathan Salomonsson sköt. Om han skickar in ett DNA-prov kanske vi får svar på vad det är för en udda fågel.

Så här ser fågeln ut som Jonathan Salomonsson sköt. Om han skickar in ett DNA-prov kanske vi får svar på vad det är för en udda fågel.

Foto: Privat

Norrbotten2018-10-18 14:34

– Jag har själv skjutit en sådan för 15 år sedan. En tjäderhöna som delvis hade en tjädertupps teckning. Stjärtfjädrarna var svarta, utom de i mitten. Den stoppade jag upp och sålde till ett företag i Hoting, säger Stefan Rutström.

LÄS MER: Gåtan: Jägare sköt okänd fågel

PT har varit i kontakt med företaget Swedish wild meat, som skickat en bild till PT.

Stefan Rutström har jagat och konserverat (stoppat upp) fåglar i många år. Utifrån bilderna på den udda fågel som Jonathan Salomonsson sköt är han säker på sin sak.

– Det är en tjäder. En tjäderhöna med delvis teckning av en tupp. Kan bero på hormonella förändringar, alltså en hermafrodit. Eller också är bara färgsättningen som är påverkad.

Huruvida fågeln är en hermafrodit (tvåkönad) är obesvarat, men Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska, säger att det förekommer att fåglar kan ha en onormal könsdräkt. Det vill säga en fjäderdräkt med inslag av så väl hona som hane.

Många läsare hävdar att Jonathan Salomonssons skjutna fågel är en rackelhane (korsning av tjäderhöna och orrtupp) och i så fall av honkön. Stefan Rutström delar inte den uppfattningen.

– Jag har genom åren konserverat 6-7 rackelhanar och de ser inte så här. I de fallen handlar det om en orrtupp som parat sig med en tjäderhöna.

Samtidigt förbryllar bröstfärgerna på den fågel som Jonathan Salomonsson sköt. En del menar att det påminner om en järpes färgteckning.

Kan fågeln alltså vara resultat av en parning mellan tjäder och järpe?

– Jag vill nog hävda att det är fysiskt omöjligt. Dessutom har tjädern och järpen helt olika parningsbeteende. Järpen bildar par på hösten och lever sedan tillsammans över vintern. När ungarna sedan blivit flygfärdiga återvänder hanen till familjen, säger Stefan Rutström.

Ann-Kristin Nilsson från Överkalix har skickat bilder på en uppstoppad fågel som hennes bortgångne man sköt för några år sedan.

– Den är stor som en tjäder och min man sa att det var en korsning mellan en järptupp och en tjäderhöna. Jag vet inte, men någon form av korsning handlar det om. Däremot är den inte alls lik en rackelhane som vi också har uppstoppad, berättar Ann-Kristin Nilsson.

Kanske kan ett DNA-prov från Jonathan Salomonssons fågel ge oss svaret på gåtan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om