– För det första ska du tänka på att inte vara utomhus när det åskar, det är bättre att stanna inne. Om det är mycket åska och du har elektronik inkopplat hemma så är det bäst att dra ut sladden eftersom blixten kan vara kraftig och sprida sig genom elledningar in i husen, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.
Men risken att bli träffad av åska är inte särskilt stor.
– Det är ungefär 5-10 personer som blir träffade varje år i Sverige. Det är väldigt få som blir träffade och risken är extremt liten, säger Vernon Cooray.
Enligt Vernon Cooray så ska man undvika öppna platser, eller att stå nära både sjöar och träd. Att ta en simtur medans åskan dundrar på är såklart heller inte att rekommendera – det är inte bra om blixten slår ner.
– Då kan du bli paralyserad och drunkna, säger Vernon Cooray.
Men blixten slår ju faktiskt inte alltid ner på den högsta punkten. Kuriren rapporterade under måndagen om en familj vars jordgubbsland hade fått ta emot blixten.
– Oftast så träffar blixten det som är högst upp, men ibland kan den träffa saker som är längre ner, säger Vernon Cooray.
Meterologen och väderbloggaren Sivert Mässing berättar att det inte har varit ovanligt mycket åska i år i Norrbotten – men att gårdagen var unik då det samtidigt var mycket åska över hela landet. Sommaren har dock varit ovanligt torr.
– Det har varit kruttorrt. Det har ju knappt kommit nederbörd. I juni kom det ungefär en halv månads nederbörd och det gjorde det ungefär fram till 27 juli också, säger Sivert Mässing.