Sofie Rehnström poängterar att det i dag inte finns några skarpa rättsfall att utgå från, där exempelvis arbetsgivares eventuella försök till vaccintvång prövats. Men det finns ett utrymme i dagens lagstiftning, där Sofie Rehnström ser att arbetsgivare åtminstone tillfälligt kan omplacera en anställd på grund av att denne inte vaccinerat sig.
– Säg att en arbetsgivare bestämmer sig för att fråga de anställda om de vaccinerat sig och de anställda frivilligt går med på att svara på frågan. Men att det då är någon som antingen vägrar svara eller säger "nej, jag har inte vaccinerat mig", säger Sofie Rehnström och fortsätter.
– Då kan man tänka sig att det går att omplacera den anställde tillfälligt, i de fall där det absolut inte går att ordna en säker arbetsplats med skyddsutrustning. Teoretiskt sett kan det finnas fall där det inte går att använda skyddsutrustning, säger hon.
Vidare menar Sofie Rehnström att man bör kunna anse det bevisat att det är möjligt att upprätthålla patientsäkerheten utan vaccin.
– Det var ju under en lång tid i pandemin, innan vaccinet kommit, som man enbart hade skyddsutrustning att tillgå för att upprätthålla patientsäkerheten och då får man väl anse att det fungerade.
Sofie Rehnström har noterat att det på sina håll höjts röster bland politiker, som på olika sätt vill reglera att vård- och omsorgsanställda är vaccinerade, bland annat i Region Dalarna och i Stockholm.