Cancervården ska utvecklas i Norrbotten

Regionens plan är att utreda en flytt av strålningsverksamhet för cancerpatienter till länet. "Det som är ovanligt och högspecialiserat måste vi hjälpas åt med", säger Anna-Lena Sunesson, chef för Regionalt cancercentrum.

Region Norrbotten vill satsa på strålning av cancerpatienter. Anna-Lena Sunesson, verksamhetschef vid RCC Norr kommenterar.

Region Norrbotten vill satsa på strålning av cancerpatienter. Anna-Lena Sunesson, verksamhetschef vid RCC Norr kommenterar.

Foto: Dan Hansson/Montage

Norrbotten2021-10-02 06:30

I regionens nya strategisk plan för de kommande åren vill den politiska majoriteten i Region Norrbotten satsa på en förbättrad cancervård. En utredning ska se över vilka möjligheter det finns till utökad onkologisk verksamhet på Sunderby sjukhus, bland annat strålning.

Nu ges strålbehandling i norra Sverige i Sundsvall och i Umeå. En majoriteten av cancerpatienter från Norrbotten får sin strålbehandling i Umeå.  

Anna-Lena Sunesson, chef för Regionalt cancercentrum norr, säger att hon tycker att det är positivt att länssjukhusen i norr alla har god kompetens för cancerpatienterna.

– Det är positivt att man investerar i den onkologiska verksamheten i Sunderbyn, det är bra för Norrbottenspatienterna. Man har redan påbörjat att stärka den egna onkologiska kompetensen genom att man utbildar läkare i ett samarbete i samarbete mellan Sunderby sjukhus och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Från att utveckla onkologin med fler läkare, till att starta egen strålverksamhet, är steget ganska långt, enligt Sunesson.

– Det är väl jättebra att man utreder det, sen handlar det om utrustning, lokaler och kompetens, att börja med en utredning med en vilja att satsa på det på sikt, jag ser bara fördelar med det.

Strålningsverksamheten har dyr utrustning och den kräver mycket av lokaler och särskild kompetens hos personalen – det är inget man med lätthet bara startar. Om man skulle ta ett sånt beslut skulle det ta många år innan man hade en sådan verksamhet på plats.

Regionalt cancercentrum finns i hela landet och organisationens uppgift är att samordna och utveckla cancervården nationellt och regionalt.

– Vi har haft uppdraget i ungefär tio år och det handlar om att skapa en så jämlik och effektiv cancervård som vi kan för hela landet. Här i norr arbetar vi med perspektivet glesbygd och långa avstånd, det är det övergripande uppdraget.

Anna-Lena Sunesson fortsätter:

– Även om det skulle bli så att man etablerar strålningsverksamhet skulle det aldrig vara så att man gör all strålningsbehandling i Norrbotten, och det är regionen klara på också. Det är ju jätteviktigt med samarbetet i norra sjukvårdsregioner, det är ju en befolkningsmässigt ganska liten region med stora avstånd. Det som är ovanligt och högspecialiserat måste vi hjälpas åt med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!