Ett sommarjobb med entreprenörsanda

Nu ges ungdomar i Piteå och Bodens kommuner chansen att driva eget företag som sommarens jobb. Det rikstäckande konceptet heter UngDrive och är ett komplement till de traditionella feriejobben.

Unga entreprenörer. Daniel Marklund och Sandra Hallnor är unga erfarna entreprenörer. I sommar ska de i ett projekt coacha ungdomar som vill ta chansen att utveckla företagande och entreprenörskap i Piteå.

Unga entreprenörer. Daniel Marklund och Sandra Hallnor är unga erfarna entreprenörer. I sommar ska de i ett projekt coacha ungdomar som vill ta chansen att utveckla företagande och entreprenörskap i Piteå.

Foto: Maria Johansson

Norrbotten2017-04-22 07:00

Ungdomar från årskurs 9 till 3 på gymnasiet har i sommar chansen att prova på ett lite annorlunda sommarjobb. Med konceptet UngDrive som kör sitt första år i Piteå och Boden får ungdomarna hjälp av riktiga entreprenörer att starta företag.

Daniel Marklund, 32, kommer att coacha ungdomarna under sommarens gång. Själv är han en driven entreprenör som startat IT-företag och öppnat kontor i både Stockholm och Berlin. Under uppväxten saknade han själv förebilder som kunde visa honom mer om entreprenörskapet och hur det går till att starta företag.

– Jag hade ingen i min närhet som visste vad det innebar. Jag brinner för entreprenörskap och hade önskat att någon kunde inspirera mig på det sättet och i ett tidigt skede visa att man kan bli entreprenör, berättar han.

Lokala företag och föreningar i Piteå, samt Piteå kommun är med och bidrar till projektet som totalt rymmer 25 deltagare.

– Jag vill rikta en enormt stor tacksamhet till våra finansiärer. Jag blir tårögd av att se hur Piteås näringsliv och kommunen markerar hur viktig satsningen är, säger Marklund.

I Boden där kommunen gått in och stöttar projektet kommer totalt tio ungdomar få chansen att driva eget företag med UngDrive.

Alla ungdomar som är med i UngDrive får 1 500 kronor i startkapital, fem dagars intensivutbildning och coachning av entreprenörer under sommarens gång. De bestämmer själva vad de vill jobba med, hur det ska gå till och hur mycket de ska jobba.

– Ett vanligt feriejobb är tre veckor och då är det någon annan som säger åt dig vad du ska göra. Här får du testa vara din egen chef och vi är noggranna med att du får sätta upp dina egna drömmar och mål. Då är frågan blir det att klippa gräs åt dina grannar eller är tanken att starta projekt med högre ambitioner, säger Daniel och fortsätter:

– Det finns de som börjar programmera dataspel och köper 3D printer, till att trycka t-shirts och sälja glass på stranden. Det är det magiska med just entreprenörskap. Man får bestämma sin egen framtid.

UngDrive i Sverige

Grundat: 2009

Affärsidéer: Allt ifrån smoothies till spel för X-box.

Antal kommuner 2017: 50 (vuxit från ett 10-tal 2015)

Norrbotten: Är med första gången 2017 i och med Bodens kommun samt ett antal olika företag och föreningar i Piteå.

Coacherna: Är alltid unga företagare under 35 år.

Nationell samarbetspartner: Företagarna, Sveriges största företagarorganisation.

Internationellt: Erbjuder vi ungdomar i Uganda, Zambia och Botswana en liknande möjlighet att starta eget företag. Där har över 13 000 ungdomar genomgått konceptet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om