Det är Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) som har tagit fram siffrorna till sitt nya Jämställdhetsindex över 2015. Statistiken visar hur män och kvinnors uttag av
att föräldrapenningen skiljer sig.
Kvinnors rikssnitt av uttaget landade på 72,6 procent, vilket innebär att männen tog ut 27,4 procent av föräldra- och vabdagar.
Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap på LTU och har varit med i Delegation för jämställdhet i arbetslivet som bland annat tog fram förslag för en förändrad föräldraförsäkring.
– Jag tycker fortfarande det är lite för mycket på kvinnorna och att det borde vara mer på männen. Även om det är 72 procent innebär det fortfarande att rätt många män som är pappalediga, vilket är jättebra, men det skulle behöva vara fler och under längre perioder. Det finns några enstaka som delar lika men väldigt många som inte gör det. Fast det är fler bland unga, säger hon.
I Norrbotten är uttaget sjätte jämnast fördelat, sett till län. Jämnast uttag finns i Västerbottens län där kvinnorna tar ut 68,8 procent. Som ojämnast är uttaget i Skåne med 75 procent.
– Det verkar väldigt positivt att papporna tar ut mer här i Norrbotten. Bilden av tidigare siffror är att papporna tar ut färre dagar i norra Sverige. Det kan bero på att papporna jobbar skift och ändå är hemma ganska mycket med barnen när de är lediga, utan att behöva ta ut föräldraledighet. Så har man sagt att det är men det finns nog inget som visar exakt hur mycket papporna är hemma med sina barn, säger Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap på LTU.
Hur realistiskt tror du det är att det blir 50/50?
– Jag tycker det borde vara en självklarhet att är 50/50. Skaffar man barn tillsammans är det ett gemensamt projekt med delat ansvar där man är borta lika mycket från sitt lönearbete. Vi har i dag en individuell föräldraförsäkring som går lika mycket till mammorna som till papporna. Problemet är att papporna inte tar ut sina dagar.
Enligt tidigare beräkningar av Försäkringskassan kommer uttaget av föräldrapenning att vara jämnt fördelat till år 2040.
– Det är svårt att prognosticera men gäller nog fortfarande. Fast det beror ökningstakten och håller den sig som de senaste 15-20 åren krävs det fortfarande nya reformer, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.
Eva Nordmark är ordförande i TCO och menar att både individen och samhället förlorar på att det rådande läget.
– Jag är inte förvånad över att det ser ut så här, men det är oroande. Kvinnors möjligheter till karriär och löneutveckling försämras markant. Det är inte rimligt i ett modernt land som Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.