Endast tre av 75 förslag för landsbygden är genomförda

Av 75 landsbygdsförslag som lades fram 2017 har endast tre genomförts menar Hela Sverige ska leva. ”Det är katastrofalt.”

2017 lade Parlamentariska landsbygdskommittén fram 75 förslag som skulle lyfta landsbygden. Intresseorganisationen Hela Sverige ska leva bedömer att endast tre av dessa 75 förslag är genomförda

2017 lade Parlamentariska landsbygdskommittén fram 75 förslag som skulle lyfta landsbygden. Intresseorganisationen Hela Sverige ska leva bedömer att endast tre av dessa 75 förslag är genomförda

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2020-07-20 05:00

I januari 2017 lade Parlamentariska landsbygdskommittén med representanter från alla riksdagens partier fram 75 förslag som skulle lyfta landsbygden. Tre och ett halvt år senare bedömer intresseorganisationen Hela Sverige ska leva att endast tre av dessa 75 förslag är genomförda. 32 är delvis genomförda och 40 inte alls genomförda. 

– Man kan tycka att det är skamligt, säger Lars Bergström, ordförande för Hela Sverige ska leva i Norrbotten.

Lars Bergström var mycket positivt inställd till att riksdagen lade så mycket tid och energi på att ta fram punkter som verkligen kunde förändra och förstärka landsbygdens roll. Han nämner fyra förslag som han tycker var viktiga men som hittills inte har lett till något: Att regeringen ska utreda huruvida är möjligt att låta personer som bor och arbetar i kommuner med extra stora utmaningar skriva av delar av studieskulderna. Att konkreta krav på hur snabbt polisen ska kunna vara på plats vid allvarliga brott ska ställas. Att 10 000 statliga jobb ska omlokaliseras till regioner som är i behov av statliga arbetstillfällen och att förstahandsalternativet för placering när en ny statlig myndighet inrättas ska vara en region utanför storstadskommunerna.

– Det var bra idéer, men den nya Jämnställdhetsmyndigheten placerades i Göteborg. Polarforskningssekretariatet flyttade sitt verksamhetssäte från Stockholm till Luleå, vilket innebar att ett tiotal statliga tjänster flyttades dit, men Luleå är inget landsbygdsområde, säger Lars Bergström.

Hur tror du att det här kan påverka förtroendet för riksdagen?

– Det är katastrofalt. Om det inte fanns ett politikerförakt innan kan man tänka sig att det väcks nu. Människor får upp hoppet om att deras situation ska förbättras och så går det tre år och knappt något ändras. 

 Lars Bergström säger att utsikterna för att något ska hända inte är nattsvarta.

– Jag håller hoppet uppe. Vi fortsätter jobba enträget med dessa frågor och vi kommer fortsätta jobba tills alla förslag är genomförda.

De tre krav som Hela Sverige ska leva har markerat som genomförda är förslag 14, att höja nivån på den elektroniska kommunikationen för samhällsomfattande tjänster, 15, att statens digitala infrastruktur ska samordnas i enlighet med Statens bredbandsinfrastruktur, samt 51, att tillgängligheten och deltagandet i kulturaktiviteter på landsbygden ska analyseras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!