Listerios är i de flesta fall en ofarlig infektion som människor som i övrigt är friska inte tar skada av. Men det finns flera riskgrupper som inte har det immunförsvar som krävs för att skaka av sig infektionen. Och då är infektionen väldigt allvarlig.
– Dödligheten är hög. Den ligger mellan 20-30 procent. Det är därför vi ser så allvarligt på den här bakterien. Förra året var det runt 60 personer i Sverige som drabbades och året innan det var det 125. Så det är ju inte jättemånga, men varje person som drabbas är en person för mycket, säger Åsa Rosengren som är mikrobiolog på livsmedelsverket.
De som insjuknar i listerios är ofta äldre, gravida eller har av någon anledning ett nedsatt immunförsvar. Det är en av anledningarna till den höga dödligheten. Och vid ett utbrott kan bakterien vara svår att spåra.
– I värsta fall kan det ta upp till tre veckor innan personen blir sjuk. Och då är det nästan omöjligt att spåra källan, och vi måste ju stoppa det. Det är en förfärlig bakterie, säger Åsa Rosengren.
Listeria är känd som en mikrobiologisk tuffing hos livsmedelsverket. Åsa Rosengren säger att den klarar tuffa förhållanden och frodas i många olika miljöer.
– Det finns inte särskilt många sjukdomsframkallade bakterier som klarar av kyla. Så bakterier i matvaror dör inne i kylskåpet. Men just listeria kan faktiskt växa i kyla och syrefattiga förhållanden. Och man tar allvarligt på det här. Det är inte en liten förkylning. Det handlar om blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.