Två uppmärksammade fall där 35 respektive 27 hundar omhändertagits av Länsstyrelsen riskerar att behöva betalas med skattemedel. När hundarna tas om hand så placeras de på hundpensionat som givetvis ska betalas för att de tillhanda håller plats. I skrivande stund har de två fallen kommit upp i en kostnad på cirka 1 miljon kronor sammantaget.
– För det ena fallet, 35 hundarna, finns det en kostnad på cirka 600 000 i dagsläget, säger Anna Modig.
I första hand ska kostnaden betalas av djurhållaren. Men kan inte denne uppbåda pengarna så blir det skattemedel som används.
– Det är osäkert vilken betalningsförmåga djurhållaren har i de här fallen. Vi ser att i 40 procent av kostnaderna i såna här fall återbetalas av djurhållaren. Men det är ofta i fall med låga kostnader, säger Anna Modig.
– När det handlar om stora summor pengar, 60 procent av fallen, så ser vi saknar den enskilde djurhållaren kapacitet eller vilja att betala.
Om djurhållaren inte kan betala hamnar ärendet till sist hos Kammarkollegiet och Kronofogden som då försöker driva in skulden.
I fallet med de 35 hundarna inväntar nu länsstyrelsen kammarrättens beslut om prövningstillstånd. Under tiden fortsätter kostnaden att öka.
– Vi har uppmärksammat kammarrätten att ärendet är förenat med höga kostnader som ökar varje dygn.
Anna Modig säger att de fördröjda handläggningstiderna är ett problem, inte bara för den enskilde och skattebetalarna men också för djuren.
– Det är absolut problematiskt att lagstiftningen ser ut så här. När besluten inte längre kan verkställas omedelbart skapas den här typen av situationer, säger Modig.
– Situationen är problematisk av djurskyddsskäl då det inte är lämpligt att hålla hundar uppstallade en längre tid, men även utifrån den enskildes perspektiv då det är förenat med höga kostnader.
Samtidigt framhåller Anna Modig att det är viktigt att den enskilde har möjlighet att överklaga och att problemet inte ligger där.
– Det handlar inte alls om den enskildes rätt att överklaga. Vi respekterar den rättsprocessen. Problemet är att såna här ärenden måste hantera skyndsamt och nu finns inte den bestämmelsen kvar i lagen.
Innan djurskyddslagen gjordes om kunde Länsstyrelsen verkställa sina beslut omgående, även om djurhållaren överklagade.