En enda kvinnlig brandman i Luleå

Luleå har som mål att ha en jämställd räddningstjänst år 2030. Det målet blir oerhört svårt att nå. Luleå har endast en kvinna bland 74 anställda och förändringen sker långsamt.

Det arbetar endast en kvinna som brandpersonal inom utryckningstjänst. Siffran betyder att Luleå ligger klart under riksgenomsnittet.

Det arbetar endast en kvinna som brandpersonal inom utryckningstjänst. Siffran betyder att Luleå ligger klart under riksgenomsnittet.

Foto: Linda Wikstrom

Norrbotten2020-03-18 10:53

Siren Nyhetsbyrå har tagit fram statistik på hur många kvinnor som arbetar som brandpersonal inom utryckningstjänst. Bland Norrbottens 14 kommuner är det Överkalix och Älvsbyn som är bäst i klassen med 14,3 respektive 13,6 procent kvinnor i utryckningstjänst. Haparanda har ingen alls. Ni ser samtliga länets kommuner i grafiken ovan.

Det finns endast en kvinna vid Luleås räddningstjänst som jobbar inom utryckningstjänst vilket betyder att männen står för 98,6 procent.

Att jämföra små och stora kommuner är vanskligt men om Luleå jämför sig med exempelvis Umeå är det en stor skillnad, Umeå har 11,1 procent kvinnor i verksamheten. Luleå är i det absoluta bottenskiktet i landet i denna aspekt med 1,4 procent. Snittet i riket är 5,4 procent.

Det politiska målet är att räddningstjänsten ska vara jämställt 2030 men det är en rejäl uppförsbacke dit.

– Vi har inte tagit några större steg närmare det de senaste åren, snarare tvärtom, konstaterar Mikael Andersson som ser flera orsaker till att få kvinnor jobbar inom yrkesgruppen.

Tradition är en sak, att få kvinnor väljer att utbilda sig inom yrket en annan. Vid utbildningarna är det cirka 20 procent kvinnor.

Men det finns andra saker också.

– Vi har en väldigt låg personalomsättning. Det är positivt att man trivs på jobbet men det blir ingen naturlig omsättning på personal och därmed blir förändringshastigheten väldigt låg.

Kvinnor har inte funnits i yrket länge. I Stockholm stad anställdes exempelvis den första kvinnan så sent som 2012. För att få in fler i yrket krävs en övergripande förändring.

– Den viktigaste komponenten är att nå ut i samhället med att det faktiskt går att jobba som brandman som kvinna, säger Mikael Andersson.

Enligt Luleås räddningschef är bilden av en brandman att man måste klara väldigt högt ställda fysiska krav vilket kan skrämma bort en del kvinnor.

–Ja, man måste vara vältränad men det finns en bild av att de kraven är så högt ställda att många unga tjejer inte ens reflekterar över att det skulle vara ett yrke för dem.

Vilka fördelar finns det med en jämställd räddningstjänst?

– Den största fördelen, och som det finns forskning på, är att heterogena grupper generellt sett är mer kreativa. Blir grupper homogena blir de för grupptänkande, man tänker på samma sätt. Problemlösning är en del av vårt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!