– Jag tänker på alla ungdomar som drabbades och deras familjer men jag tänker också på hur viktigt det är att inte glömma det som har hänt. Jag tror tyvärr att många kommer ihåg händelsen men samtidigt har glömt vilka idéer som la grunden till terrorattacken, säger hon.
Emmeli Nybom, som i dag är Kultur- och fritidsnämndens ordförande i Luleå, var 20 år den 22 juli 2011. Hon befann sig på Arlanda och skulle med ett plan till Luleå då hon såg att vänner och ungdomar, som hon varit ungdomsledare för, började twittra från ön.
– Jag förstod inte konsekvenserna av det jag läste förrän jag hade landat. Det var så obegripligt att ta in. Jag kunde inte förstå hur något sånt där kunde hända.
Hon berättar om känslan av hopplöshet och förlust.
– Jag befann mig i chock. Omfattningen gick inte upp för mig förrän dagen efteråt. Man scannade varje artikel. Det är svårt att beskriva i ord. Det här är första gången jag talar om det. Jag hade så klart en jättedjup sorg. När terrorn kommer så nära så blir allt så konkret. Efteråt på hösten åkte jag ner till Bodö och hjälpte till. Det var val i Norge då. Det var ett sätt för mig att bearbeta händelserna, säger hon.
Några av ungdomarna som hon varit ungdomsledare för skadades och vissa andra miste sitt liv på Utöya. Emmeli säger att det har format henne som person och politiker i dag.
– De var nära vänner och bekanta. Jag har fortfarande kontakt med vissa av de som klarade sig. Min sorg har förändrats. Jag tänker på Utöya med jämna mellanrum men hanterar det på andra sätt. Jag tror det ändrade mig grunden och mitt politiska engagemang. Det trappade upp mitt engagemang. Jag tror också att mitt engagemang mot högerextremism växte väldigt mycket, säger hon.
Förändrade attacken det svenska samhället?
– Jag törs faktiskt inte säga det. När det kommer till faktiska säkerhetsåtgärder finns det säkert en annan medvetenhet men framförallt tror jag det är viktigt att inte acceptera den typen av värderingar som hat och extremism. Som jag sa så tror jag att Breiviks ideer om världen har blivit väldigt accepterade i Sverige. Vi måste fortsätta jobba för ett öppet samhälle. Jobbar vi inte för det så får Breviks handlingar effekt. Då får han som han ville.