Kiruna gjorde en vinst på 31 342 kronor per invånare – mer än dubbelt så mycket som välmående kommunen Nacka i Stockholm, som hade tredje största vinsten. Däremellan ligger Gällivare.
Två Norrbottenskommuner i topp – men det har också sin förklaring. Skadeståndsersättningen från LKAB.
Annars är det två kommuner som kämpar för att få ihop ekonomin. Kiruna gick, förutom LKAB-pengarna, back förra året. Gällivare gick precis över nollstrecket.
Pengarna från LKAB kommer senare till nytta vid stadsomvandlingen, förklarar Gun Sörensen, ekonomichef i Kiruna kommun:
– Och om det är så att verksamheterna går med underskott blir det att vi lånar från stadsomvandligen. Det ska sen återställas inom tre år.
En kommun som sticker ut och som är med i Sveriges "toppskikt" är Övertorneå. Det är landets femte rikaste kommun sett till eget kapital per invånare.
– Undan för undan har det här byggts på. Det är extern kapitalförvaltning som skött det lilla överskott vi har, förklarar ekonomichefen Kjell Hedlund.
– I grunden är det på grund av en stabil politisk ledningsstruktur som tagit rätt åtgärder när det har varit dags att göra det. Det har varit en stabil ledningsgrupp med tjänstemän som varit kvar under många år och då har det byggts ekonomi undan för undan, säger Hedlund.
I Överkalix och Pajala är det desto dystrare. De gjorde resultat som var bland landets sämsta.
– Vi har höjt skatten nu och ställt sparkrav på flera miljoner ute i verksamheterna nu för att få ordning på det, säger Agneta Suikki, ekonomichef i Pajala kommun.