Den ekologiska trenden har vuxit sig allt starkare i landet de senaste åren. En årsrapport som sammanställts av den oberoende hemsidan Ekoweb visar att ekoförsäljningen ökade med sex miljarder kronor under 2015, en ökning på 39 procent jämfört med året innan. Samtidigt dras svenskarna med ett begrepp som kan vara svårtolkat.
– Ordet ekologiskt kanske har fått en för stor positiv stämpel. Det gäller också att tänka bredare om man vill påverka miljön, säger Rickard Bjerselius toxikolog vid Livsmedelsverket.
Det finns skillnader om man jämför ekologiskt jordbruk med konventionellt. Trots att det enligt Rickard Bjerselius finns fördelar med att välja ekologiskt så går det inte att påstå att det ena produktionssystemet alltid är bättre än det andra ur miljösynpunkt, menar han.
– Fördelarna med ekologiskt är att man bidrar till att minska användningen av bekämpningsmedel. Något som är positivt för den biologiska mångfalden och det innebär en stor hälsovinst för vissa av de människor som producerar produkterna runt om i världen. Så man ska inte få dåligt samvete för att man väljer ekologiskt, eftersom att det hjälper till att minska miljöavtrycket. Men det finns också andra saker som man bör tänka på, säger Rickard Bjerselius
En minskad köttkonsumtion och mindre bortslängd mat är något som alla bör ha i åtanke när det är dags att fylla kylen.
– Det är en betydande faktor och väldigt viktigt för miljön.
Luleåborna har delade uppfattningar när det kommer till ekologisk mat. Majvor Leijon går mellan hyllorna i en matvaruaffär i centrala Luleå.
– Jag brukar tänka på att handla ekologiskt. Jag köper mycket lokalproducerat också, säger hon.
Majvor Leijon fick upp ögonen för ekologisk mat för några år sedan. Mycket tack vare att hennes dotter ofta väljer ekologiska produkter. Att ekologisk mat inte alltid är mer miljövänlig har hon hört talas om, men för henne handlar det mer om sättet som grödorna odlas på. Samtidigt förstår hon att alla inte väljer ekologiskt alla gånger.
– Det är ju en ekonomisk fråga också, tillägger hon.
Ramona Svensson väljer andra varor i första hand.
– Jag brukar nästan aldrig köpa ekologiskt. Mycket på grund av priset, men när jag väl gör det köper jag det för smakens skull. Egentligen känns det bara som ett märke som de sätter där, säger hon
Några hyllor bort står Sigvard Kaarle och lastar ned några paket mjölk i kundvagnen.
– Det är viktigt att det är lokalt, men ekologiskt köper jag inte alls. Jag tror inte att jag lever längre för det, säger han.