Många nya besökare har upptäckt fjällvärlden i Sverige och Norrbotten under 2020. Men i sommar var även griseriet i fjällen värre än på länge. Det menar Svenska turistföreningen som i sommar delade en bild på sociala medier som visade högar med skräp i toppstugan på Kebnekaise.
– Det är bedrövligt och det ska inte förekomma, jag förstår inte att det ska vara så svårt och att vi ska behöva prata om det. Det ska vara en självklarhet att det man tar med sig ut på fjällen tar man med sig hem, säger äventyraren Renata Chlumska.
Fem aktörer inom svenskt friluftsliv, med Chlumska som initiativtagare, agerar därför tillsammans och startar en kampanj för fjällvett för att få besökare att höja sin medvetenheten om säkerhet och varsamhet i fjällvärlden.
Det handlar om fem råd. En punkt handlar just om nedskräpning och att en endast ska lämna sitt fotspår som avtryck i fjällen.
– Naturen ska vara ren och orörd, det ska vara en fantastisk arena för alla som kommer dit. Börjar vi tolerera att det ligger lite skräp attraherar det mer skräp, säger Chlumska.
Hon tipsar bland annat om att man påminna andra vandrare om att inte skräpa ner och att ta med sig en soppåse.
– Det kommer att bli förpackningsmaterial som kommer bli över, istället för att slänga det i naturen har man med sig en soppåse och lägger det där i. Det är oftast plast och det är inte så tungt.
De andra råden handlar om att säkerheten är nummer ett, att en ska skaffa sig nog med kunskap innan avfärd och att planera för det oväntade. Exempelvis hålla koll på väderrapporten eftersom vädret växlar snabbt i fjällvärlden, kolla upp terrängen, boka en guide samt att en har koll på vilka nödvändigheter som krävs vid till exempel toppbestigningar och fjällturer i allmänhet.
Det sista rådet är att komma ihåg att njuta – och Renata Chlumska menar att detta är betydligt lättare om en är väl förberedd.
– Det är viktigt att tänka på vad man ska ha med sig så man inte hamnar i tokiga situationer i onödan. Det här kan undvikas och det är det jag vill, att människor ska komma hem och känna att det var fantastiskt. Att de ska vilja komma tillbaka och inte bli avskräckta.
Förutom Chlumska är det även Fjällräddningen, Friluftsfrämjandet, Håll Sverige Rent och STF som står bakom initiativet. Den går under namnet #fjällvett i sociala medier.