Efter prischocken – därför sjönk elpriserna

I slutet på september och i början på oktober hade elprisområde, där Norrbotten återfinns, lika högt elpris som resten av Sverige men efter de höga priserna har en period av lägre elpriser åter infunnits sig.

Vinden och vindkraftsparkerna i Norr- och Västerbotten har varit bidragande orsaker till att elpriset varit så pass lågt under helgen.

Vinden och vindkraftsparkerna i Norr- och Västerbotten har varit bidragande orsaker till att elpriset varit så pass lågt under helgen.

Foto: Johanna Sandgren

Norrbotten2022-11-14 12:23

Enligt Lasse Ejeklint, klimatcoach och energiexpert vi Vattenfall, har det att göra med vädret, både de högre graderna men också hur blåsigt det varit.

Under lördagen har det till exempel blåst så pass mycket att 53 procent av all elproduktion kom från vindkraft i elprisområde till skillnad mot de 3,2 procent som motsvarande under måndagsförmiddagen.

–Men även regnet har haft betydelse för att pressa ner elpriset. Det genom att de sydnorska magasinen fyllt på med vatten, säger Lasse Ejeklint.

Det som framförallt påverkat på elprisområdena i södra Sverige, elprisområde 3 och 4, är att Europa genom den milda vintern kunnat bygga upp ett lager med gas som kan användas vid uppvärmning och elproduktion.

Enligt EU har nu 95 procent av reservgaslagren fyllts vilket gör att den värsta faran är över för i år.

Utöver att temperaturen varit gynnsam återfinns även minskad användning av el som en av förklaringarna till ett lägre pris.

– Det varierar mellan 12 procent till 21 procent, i Sverige, men i snitt har vi sett en minskning med 18 procent. Det i kombination med att priserna i Europa på grund av den milda vintern, har haft en påverkan på elpriset i södra Sverige, säger han.

Enligt den senaste tiodygnsprognosen ser elpriserna ut att kunna ligga kvar på liknande nivåer åtminstone under den närmsta tiden men längre än svårt är det svårt att ge en uppfattning om hur priset kan förändras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!