Stora vakanser i arbetsgrupperna, bland annat på grund av en utbildningsskuld, resulterade i att Johannisbergs ungdomshem haft en ansträngd situation under hösten.
Som följd behövde avdelningar stängas, och de har ännu inte öppnats igen.
– Det är samma läge i dag. Vi är fem avdelningar i grunden och vi har fått stänga två avdelningar. Det heter platsreducera i vår värld, vi har fått dra ner antal platser, säger Robert Winneborn, institutionschef på Johannisberg.
Vidare säger han att målsättningen är att öka utifrån den nuvarande kölistan. För närvarande väntar 27 pojkar och sex flickor på en plats inom SiS.
– Där är vi tydliga med att den öppningen ska ske på ett säkert och tryggt sätt, där är vi inte än. Men vi jobbar för det.
Winneborn berättar att de har ute annonser, samt arbetar med det som krävs för att möta målgruppens behov.
– Det är det som uteslutande är huvudorsaken till varför vi i dag står med en brist på personal. Att samhällsutvecklingen har sprungit i väg i en takt som är svårt att mäkta med, vilket såklart har gjort att det känns förståeligt otryggt. Det har också känts som man i vissa fall inte har kunnat möta ungdomars behov när det kommer till vård och behandling.
Den 27 november inledde SiS en nationell annonskampanj för att skapa en bild av vad jobbet innebär och locka trygga och stabila medarbetare. Myndigheten har även anställt lokala säkerhetssamordnare och HR-generalister på varje ungdomshem.
– Det har tillskjutits resurser, förut har färre varit tvungna att göra allt. Nu har vi fått tilldelat så det är en person som bara jobbar med att säkerställa rekryteringsbiten, då kan de andra jobba mer med personalpolitiken på plats. Vi har också fått förstärkningar i form av att kunna jobba med programverksamhet och det har blivit förstärkning i utbildningsprogram för personalen.
Personalen har även fått arbetskläder och från myndighetens håll arbetas det nu på att ta fram en modernare lagstiftning, samt anpassa lokalerna efter den typ av kriminalitet som ungdomshemmen hanterar i dag.
– Även det moderna hus som vi sitter i nu är ju inte gjort för den gängkriminalitet, som jag kallar för den instrumentella och systemhotande, det är gjort för en annan form av kriminalitet. SiS som myndighet förstärker lokalerna för att möta samhällsutvecklingen.
Främst behövs möjligheten att sektionera och minska storleken på grupperna på varje avdelning, menar Winneborn.
– Det är för barnens och personalens trygghet. Utifrån varje enskilt barns, nu mera annan, form av problematik. Så måste vi kunna få jobba med mindre grupper och mindre enheter.
Personalens scheman har setts över, bland annat enligt de nya reglerna om 11 timmars dygnsvila, som är en följd av EU:s nya arbetsdirektiv. Men de ska även justeras efter de nya förutsättningarna som nu finns på institutionen.
Samtidigt menar Winneborn att all förändring kommer ta tid.
– Utifrån att samhällsutvecklingen har eskalerat, så har vi fått springa ifatt den utvecklingen. Det innebär att vi har anpassat oss, vi har efterfrågat resurser, det har skett i sina led ända upp på politisk nivå och som jag bedömer det har vi blivit tilldelade resurser. Men det är alltid så i stora organisationer, från att behovet uppstår till att det finns på plats så finns det alltid en fördröjning, säger Robert Winneborn.