Hittills har ett naturreservat klubbats igenom i år – Stor-Pållar i Gällivare kommun, strax utanför Pålkem. Beslutet togs i slutet av mars och reservatet täcker 5,2 kvadratkilometer skog med upp emot 400 år gamla träd. Området var ett av flera som länsstyrelsen förvärvat och hoppas göra till reservat under året.
– Vårt interna mål är att ta fram 25 nya reservat i år, förklarar Per-Anders Jonsson, enhetschef för naturskyddsenheten.
Detta eftersom man har förvärvat över ett 50-tal områden de senaste åren och inför 2021 tilldelades man större medel från regeringen för att kunna klubba igenom dessa som just naturreservat.
– Vi har en stor ryggsäck med områden som redan är ersatta, och då vill både regeringen och Naturvårdsverket att vi ska prioritera att ta beslut kring dessa.
År 1999 klubbade regeringen igenom 16 nationella miljömål. De skapades för att kunna klara av de internationella konventioner som Sverige gått med på om att bevara biologisk mångfald. Av de 16 nationella målen följs 13 upp på regional nivå. När länsstyrelsen i Norrbotten utvärderade målen i början av året konstaterade man att inga av målen var uppnådda.
– Områdesskydd är ett verktyg som är jätteviktigt för att över huvud taget kunna nå sju av miljömålen.
– Vi prioriterar större områden som har arter som är beroende av gammal skog och som det inte finns så många av i redan existerande reservat.
I skog där man planterar nya träd ser naturen inte likadan ut som i den äldre naturliga och därför kan inte alla arter leva där.
– Vi är duktiga på att odla träd i Sverige. Men då är det ett annat ekosystem som man producerar än de ekosystemen som försvinner när man avverkar. Det är inte alls alla arter som ryms inom dem skogar där vi producerar virke.
Anledningen till att arterna inte får plats i de odlade skogarna är att skogen inte hinner bli tillräckligt gammal innan man avverkar den på nytt.
– Till exempel vissa svampar som har utvecklats under tusentals år för att passa i gammal skog kanske inte tar sig in förrän efter 300 år när det finns tillräckligt gamla tallågor. Sen kanske den stannar i den tallågan i 300 år innan den behöver sprida sig till en ny. Så om de förutsättningarna inte finns så kommer den att utrotas.