Dyrare att köra bil och att äta i Ukrainakrigets spår

Det blir dyrare att köra bil och att livsmedelspriserna kommer att stiga. Det är en följd av Rysslands invasion av Ukraina men även av de sanktioner som införts mot Ryssland.

Priset på bensin och diesel stiger efter Rysslands invasion av Ukraina.

Priset på bensin och diesel stiger efter Rysslands invasion av Ukraina.

Foto: Fredrik Persson/TT

Norrbotten2022-02-25 20:00

På fredagsmorgonen höjde OkQ8, Cirkle K och Preem priset på drivmedel. 95 oktanig bensin steg med 60 öre per liter och dieseln med 70 öre per liter.

– Nu är bensin och dieselpriserna på rekordnivåer. Det finns en stor risk att drivmedelspriserna kommer att öka framöver om det här osäkra läget fortsätter. Vi vet att råoljepriserna har stigit kraftigt och i morse steg drivmedelspriserna, säger Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige.

Tidigare har priserna på drivmedel stigit kraftigt på grund av reduktionsplikten, ökad inblandning av biodrivmedel för att minska utsläppen av fossila växthusgaser, i kombination med ökade råoljepriser. 

– En trend som är tydlig är att vi har minskat vår import av olja från Ryssland och importerat mer från Norge, säger Jessica Alenius.

Även livsmedelspriserna förväntas öka på grund av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland, men de som först känner av kostnadsökningarna är bönderna och livsmedelsproducenterna.

– De prishöjningar som vi tidigare har haft kan man beskriva som en perfekt superstorm. Det är råvarukostnaderna som stuckit iväg till ett extremt hög nivå. Högre än vi tidigare har mätt. Nu är det som en västanvind i sammanhanget med tanke på vad som händer. Konsekvenserna vet vi inte, men det vi vet är att Ukraina är en stor leverantör av spannmål och andra insatsvaror till primärproduktion, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef vid branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

För konsumenterna kommer prishöjningarna att kännas i plånboken.

– Det är 60–70 öre per kilo mjölk som det redan har blivit dyrare och nu kommer det kanske ytterligare en höjning på 20–30 öre, säger Tomas Nilsson, Lantmännen.

För bönderna i Norrbotten kommer kostnadsökningarna att läggas på de redan höga kostnader som de känt av.

– Vi ser att världspriset på vete på torsdagen hade stigit till det dubbla. Det kommer att bli omöjligt att knyta några priser utan det blir en väldigt frustrerande prisbild då de blir helt oberäkneliga. Vetepriset är en indikator på övriga spannmålspriser och Sverige är inte självförsörjande på spannmål som används till foder. Vi importerar mycket från Ukraina och det gör även andra foderimportörer. Det är produkterna som tillverkas av spannmålet som kommer från Ukraina, säger Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!