Du avgör när du kan trycka på gasen

Du nalkas ett vägbygge i semestertrafiken. Hastigheten är nedsatt till högst 30 kilometer i timmen, det syns på en blå och vit vägskylt, ett anvisningsmärke. Men när kan du gasa på igen?

Här vill väghållaren att du ska köra max 30 kilometer i timmen. Men polisen kan inte ta dig om du kör fortare. Det ligger på ditt eget ansvar. Dock, om du orsakar en olycka, kan du dömas för vårdslöshet i trafik.

Här vill väghållaren att du ska köra max 30 kilometer i timmen. Men polisen kan inte ta dig om du kör fortare. Det ligger på ditt eget ansvar. Dock, om du orsakar en olycka, kan du dömas för vårdslöshet i trafik.

Foto: Marianne Westin

Norrbotten2019-07-23 12:07

”När jag ser en likadan skylt, men med streck över”, kanske du svarar.

Men om du inte ser någon sådan skylt då? Segar du då på i 30 tills bilarna i kön efter dig börjar göra livsfarliga omkörningar för att kunna passera?

De många vägarbetena i sommartrafiken i Luleå gör frågan återigen aktuell. Vad är det som gäller? När upphör hastighetsbegränsningen?

Svaret är, kanske en smula oväntat, att det avgör du. Upphörandemärket, med strecket över, behöver inte vara uppsatt om det ändå tydligt framgår att sträckan där du behöver köra saktare, tar slut.

– Du ska alltid anpassa hastigheten efter förutsättningarna, påpekar Lars Hammar på Transportstyrelsen.

Lars Hammar är utredare på transportstyrelsen och den som myndigheten hänvisar till när det gäller olika former av trafikmärken.

Den 1 augusti i år införs nya föreskrifter om vägmärken. Tidigare, före 2009, fanns föreskrifterna i många olika författningssamlingar. Det kunde gälla Trafikverkets författningssamling eller Banverkets eller Vägverkets.

För att nu återgå till anvisningsmärket ”Rekommenderad lägre hastighet”, så finns det en upphörandeskylt kopplad till detta, en blå skylt med ett vitt streck över den rekommenderade hastigheten.

Men det finns också svarta skyltar med ”rekommenderad högsta hastighet”. Upphörandeskylten är svart med tre diagonala streck från hörn till hörn. Inte heller det märket behöver finnas, om det tydligt framgår att vägsträckan inte behöver hastighetsbegränsas, går det bra att gasa på. Om du är säker på att hastigheten är säker för förutsättningarna på vägen.

Lars Hammar påpekar att en nyanlagd asfaltbeläggning som ser hur fin ut som helst, kan vara hal och livsfarlig. Det är inte givet att bara för att vägen blir bred och nyanlagd, är den säker för höga hastigheter.

– Det är väghållaren som gör bedömningen ifall upphörandemärket behöver finnas, säger Lars Hammar.

Han påpekar att anvisningsmärkena ska vara en vägledning för säkrare trafik.

– Ett stöd.

Hannes Lundström är en av många anläggningsarbetare som tycker att bilisterna kör för fort även om det är skyltat.

– Det senaste är att de tutar på dem som kör saktare, säger han och småskrattar ironiskt.

Hannes Lundström är inte ensam om att tycka att bilisterna kör för fort. 92 procent av hans kollegor i facket Seko tycker inte att bilisterna tar tillräckligt mycket hänsyn. 91 procent oroar sig ofta eller ibland för att arbeta på vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om