– Alla är expansiva, de kommer att investera mer och behöva mer personal, säger Anders Johannesson vid LRF.
Dryckesbranschen sysselsätter i dag över 5 000 personer. Närmre hälften av dessa arbetar i de mindre och medelstora företagen, varav merparten har tillkommit de senaste åren.
Antalet producenter har också ökat stadigt. Framförallt gäller det bryggerierna, som på bara tio år växt från cirka 40 till över 300 i antal. De flesta av de nytillkomna företagen är just bryggerier, följt av vinproducenter och destillerier. De drivs ofta av passionerade entreprenörer som vill skapa produkter av högsta klass, vilket märks inte minst av det betydande antal utmärkelser som svenska dryckesproducenter vunnit de senaste åren.
Läs mer: Överkalix har format mig, säger Frida Andersson.
De drygt 550 registrerade företag som tillverkar alkoholhaltiga drycker finns spridda över hela Sverige, från Skåne till Norrbotten enligt enligt Dryckesbranschrapporten som släppts i dagarna. Vinproducenterna är ofta lokaliserade till de södra landskapen med Skåne i spetsen, medan bryggerierna och destillerierna ofta håller till i mellersta och norra Sverige. Rapporten visar på branschens snabba framväxt, var de nya företagen finns, och vad de kan bidra med i fråga om sysselsättning, turism och export. Materialet i rapporten visar att branschen spelar en viktig roll i satsningen på Sverige som turistdestination för måltidsupplevelser, och den nya livsmedelsstrategin som regering och riksdag beslutat om.
– Det är uppenbart att dryckesbranschen har en stor potential att bidra till både ökad livsmedelsexport och måltidsturism. Det är extra kul att vi också kan visa att branschen bidrar till en mer levande landsbygd, mycket tack vare producenternas starka lokala förankring, säger Anders Källström, vd på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i ett pressmeddelande.