Stina Nilsson, 23, är anställd som verksamhetsledare för Galleri lillasyster sedan i somras, tillsammans med Alva Höggren. Galleri lillasyster är precis som namnet antyder en avknoppning till Galleri syster, med fokus på ungdomars konst.
– Vi vill skapa möjligheter för ungdomar, de kan komma hit och skapa med oss, berättar Stina Nilsson och bjuder på kaffe.
Ett feministiskt perspektiv finns genomgående i det som Galleri lillasyster arrangerar och i de aktiviteter som ordnas, även om det inte är en "medveten pedagogik", förklarar Stina Nilsson.
– Men vi har alltid med oss vetskapen om vilka svårigheter som finns för tjejer i nya sammanhang, vi håller koll på om killarna "tar över". Vi har ett feministiskt koncept när vi ordnar utställningar och driver projekt.
Galleri lillasyster är ett konstkollektiv, något som väl behövs i Norrbotten, tycker Stina Nilsson. Glappet mellan de unga som ägnar sig åt konst och den vuxna yrkeskonstvärlden är stort. Det gäller att visa för unga som är verksamma inom konst och kultur att det går att ha det som yrke, det går att leva på även i Luleå, påpekar hon.
– Det finns många tjejer och kvinnor som är verksamma i konstvärlden, men det är fortfarande så att män sitter på de ledande positionerna. Nu pratar jag mycket utifrån mina egna erfarenheter, men jag tror att tjejer har höga prestationskrav på sig själva och överför detta även i sitt konstnärskap. Därför är det viktigt att vi har ett sådant här ställe, säger Stina Nilsson.
Själv har hon ägnat sig åt textilkonst, arbetat med ull och även teckning. Senaste tiden har det även blivit en del digital konst för hennes del.
Stina Nilsson instämmer med Sara Edström (se intilliggande artikel) om att jämställdheten på vissa plan är på tillbakagång. Framförallt ser hon att det öppna, demokratiska klimat som hon tycker borde finnas för konstutövare inte alls är någonting självklart i dag.
– Det finns flera fall där offentliga verk har plockats ned, som Carolina Falkholts verk.
Samtidigt upplever hon att feminismen riskerar att urvattnas som begrepp.
– När jag gick i gymnasiet i Luleå var det en boom av feminism. Jag och mina kompisar låg lite före den, det var många då som blev förvånade över att vi kallade oss feminister. Med åren har det blivit mer accepterat och ojämlikhet uppmärksammas alltmer.
Vad betyder feminism för dig?
– Att aktivt jobba för jämställdhet mellan könen. Vi ska inte bara prata om jämställdhet, utan mer om vad vi behöver göra! Ta in andra perspektiv också, bristen på jämställdhet handlar inte enbart om kvinnor, utan även om invandrare och andra grupper, människor från olika delar av samhället.
Är människor i din ålder medvetna om de här frågorna?
– Ja, det tycker jag, men det är klart, jag pratar ju utifrån min egen lilla klick. Eftersom folk röstar på partier som är närmast fascistiska så är ju långt ifrån alla medvetna.
Kommer du att fira Internationella kvinnodagen?
– Ja, absolut. Men det är en svår dag. Det blir liksom, vi ska väl inte fira att vi måste ha den här dagen fortfarande. Samtidigt tycker jag att vi behöver ha något stärkande, det är en dag då vi kan komma i kapp och fundera över de frågor vi ibland glömmer bort men som alltid behöver uppmärksammas. Mäns våld mot kvinnor, till exempel.