– Lönegapet bara ökar och ökar och ökar. Det är en livsfarlig utveckling. Gapet måste i stället minska, säger Leghissa.
Hon hänvisar bland annat till den rapport som LO presenterade i mitten av december, där man slog fast att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän ökar. Lönegapet är numera på samma nivå som på 1930-talet, uppgav LO.
Ett exempel är Region Norrbottens direktör. På 20 år har tjänsten haft en löneökning på 137 procent, visar vår genomgång (se annan artikel).
– Lönegapet är orimligt. Man måste fråga sig vad som är en normal lön. När man ansvarar för lönesättning på de här chefstjänsterna behöver man också tänka på vem man företräder. Man får inte tappa fotfästet utan man måste kunna se medborgarna i ögonen, säger Zara Leghissa.
Samtidigt pågår lönerörelsen. Kommunal, som bland annat företräder personal inom vård, omsorg och skola, anser att arbetsgivarnas krav i kombination med chefernas lönebild är provocerande.
– Det är i lönesättningen man värderas och vi har krävt 3,5 procents löneökning för yrkesutbildad personal. Det kastar arbetsgivaren bort. I stället vill de att våra medlemmar ska bli mer flexibla i sitt jobb. Och då har vi massor av medlemmar redan nu som blir sjuka just för att de är så flexibla.
Ytterligare en aspekt är de besparingar som genomförs både i kommuner och Region Norrbotten.
– Nedskärningarna ligger som en blöt filt och påverkar direkt arbetsmiljön, säger Zara Leghissa.