Så ska långtidsarbetslösa få jobb på Hybrit och H2GS

En ny metod som riktar sig mot långtidsarbetslösa i storstäderna kan bli en del för att lösa kompetensbehovet i de kommande industrisatsningarna i Norrbotten.

– Vi följer det här projektet med stort intresse, säger arbetsförmedlingschef Marita Lundgren.

– Vi följer det här projektet med stort intresse, säger arbetsförmedlingschef Marita Lundgren.

Foto: Privat

Norrbotten2021-10-18 16:00

Det är en metod som utvecklas i Skellefteå i ett projektet Relocate som drivs av Region Västerbotten med deltagande av Northvolt, Skellefteå kommun och Arbetsförmedlingen i Västerbotten. Metoden kan om den visar sig framgångsrik även komma att användas i rekryteringen av personal till de kommande industrisatsningarna i Norrbotten.

– Vi följer det här projektet med stort intresse. De ligger före oss i tidsschemat då Northvolt resurssätter och anställer nu. Vi i Norrbotten är inte riktigt där ännu i de satsningar som LKAB, Hybrit och H2 Green steel ska göra, säger Maritha Lundgren, arbetsförmedlingschef för södra Norrbotten.

Under tiden 2020-2022 pågår projektet som är ett nationellt ESF-projekt med nära 30 miljoner kronor i bidrag från Europeiska socialfonden.

En del i projektet är att utveckla metoder för att få långtidsarbetslösa i Stockholm, Göteborg och Malmö att flytta till industrisatsningarna i Norrland.  I ett första skede har man riktat sig mot utrikesfödda kvinnor upp till 35 år i Stockholm. I ytterligare utskick breddar man målgruppen till att gälla båda kvinnor och män i storstadsområdena.

– Det är många som är intresserade men få som gått vidare in i projektet för att ta reda på hur det är att leva och bo här uppe i norr, säger Anders Eriksson, enhetschef vid Arbetsförmedlingen Norra Västerbotten.

En annan del är att utveckla en metod kartlägga mer informella kompetenser, SRM Simulerad rekryteringsmetod, där den sökande får genomgå olika tester för att ta reda på vad den sökande har fallenhet för. En metod som ursprungligen kommer från franska arbetsförmedlingen Pôle Emploi.

– I en produktion där man ska kunna läsa en instruktion eller att kunna jobba efter en mall får man simulera de arbetsuppgifterna för att se hur man klarar dem. Det är mer än vad som sällan finns med i ett cv, där det mer handlar om vilka utbildningar man läst och vart man jobbat, säger han.

Om man i projektet får fram en bra metod för att kartlägga informella kompetenser så kan det vara intressant för fler målgrupper än långtidsarbetslösa.

– Arbetslösheten är hög samtidigt som det finns en stor efterfrågan från arbetsgivare av kompetenser. Den här missmatchen måste man hitta nya vägar att möta och då känns det som att man ska titta på vilka färdigheter människor har, säger Anders Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!