De varnar för ett maktskifte

Ett maktskifte i regionfullmäktige skulle vara förödande för den regionala utvecklingen – och kanske leda till en privatiseringsvåg i sjukvården. Det varnar de rödgröna för.

Nils-Olov Lindfors (C) säger att oppositionen tycker att regional utveckling är viktigt, men att arbetet ska effektiviseras så att skattebetalarna får så mycket utveckling som möjligt för pengarna.

Nils-Olov Lindfors (C) säger att oppositionen tycker att regional utveckling är viktigt, men att arbetet ska effektiviseras så att skattebetalarna får så mycket utveckling som möjligt för pengarna.

Foto: Jonas Andersson

Norrbotten2018-09-06 19:35

Den sittande regionledningen med S, V och MP är pressad efter den opinionsmätning vi presenterade tillsammans med Novus i våras, där M, L, C och SJVP tillsammans samlade 49,9 procent – ett underlag som med all sannolikhet skulle räcka för att kunna ta över makten.

Sedan dess har oppositionspartierna bland annat presenterat gemensamma intentioner om att dra ned anslagen till kultur, kollektivtrafik och regional utveckling med 90 miljoner kronor. Något de rödgröna tror skulle slå hårt mot länets utveckling.

– Vi ska inte skära ned på regional utveckling, för där ligger också den hållbara utvecklingen, säger Annika Eriksson (MP).

Glenn Berggård (V) tycker att kollektivtrafiken till och med behöver få större medel än i dag.

– Norrbotten är det län som satsar minst per invånare på kollektivtrafik, så den måste vi vara beredda att utveckla. Näringslivsmöjligheter och besöksnäring behöver också utvecklas ytterligare, säger han.

Anders Öberg (S) är säker på att nedskärningar i regional utveckling vore negativt på sikt, även om sjukvården skulle tillföras de pengar som tas från andra områden. Han pekar bland annat på att försämrad kollektivtrafik skulle göra det svårare att arbetspendla. Han är också orolig för vad ett svagare föreningsliv skulle betyda.

– Föreningslivet i Norrbotten sysselsätter 15 000 människor. De små medel vi lägger på detta har stor uppväxlingseffekt.

Inom både V och S finns också en oro för att en ny regionledning skulle öppna för allt för många privata inslag i sjukvården.

– Man tycker det är helt okej med vinster i välfärden i och med att man gärna ser upphandlingar och privata alternativ. Det kanske fungerar med befolkningsunderlaget i Stockholm, men i Norrbotten är vi för små för att inte ha en sammanhållen hälso- och sjukvård, säger Anders Öberg.

Nils-Olov Lindfors (C):

– Fler och fler tecknar sig hos hälsocentralerna som drivs i privat regi. Kunderna är väldigt nöjda. Vi vill bejaka det, låta alla fåglar flyga.

Även Kenneth Backgård (SJVP) öppnar för mer privat vård:

– Jag tror det kommer vara en nödvändighet med tanke på hur det ser ut i länet, men vi är inte beredda att privatisera för privatiseringens skull.

Finns det motsättningar mellan er och de borgerliga här?

– Vi kan möjligen ha någon form av olika åsikter i något sammanhang, men jag är helt övertygad om att vi kan kompromissa om de sakerna.

När det gäller den regionala utvecklingen ser Nils-Olov Lindfors ingen anledning till oro. Oppositionen vill effektivisera arbetet, men ser en fortsatt satsning framför sig eftersom stora delar av pengarna kommer från staten och EU.

Desto mer orolig är han för det akuta omhändertagandet på Kiruna sjukhus, där endast en slutenvårdsplats hålls öppen just nu som en följd av personalbristen.

– Helt absurt. Politiken har beslutat om si eller så många vårdplatser, sedan stänger man massa platser utan att det kommer tillbaka till politiken. I näringslivet hade det kallats till ett extra styrelsemöte. Det är en krissituation som råder.

Anders Öberg:

– Skulle vi hamna i en allvarlig situation i Kiruna kommer sjukhuset ställas i stabsläge där allt fokuserar på akut omhändertagande. Det här är en organisation där man säkrar vardagsbehovet.

Han hänvisar också till att personalbrist är ett problem i hela landet och att regionen har gjort satsningar på bland annat distansteknik och specialistutbildningar.

– Vi behöver bedriva vård på nya sätt för att människor ska ha tillgång till den. Oppositionen tror att vi ska backa tillbaka och det är inte lösningen.

De borgerliga partierna för redan samtal med SJVP om att bilda en ny regionledning efter valet. S, V och MP säger sig alla vara positiva till att regera vidare tillsammans. Alla partier säger nej till alla former av samarbete med SD.

Även S får kalla handen av oppositionspartierna, efter att ha öppnat för att vid behov bredda dagens rödgröna ledning med fler partier. M, L, C och SJVP säger alla nej till att styra regionen tillsammans med S.

– Trångsynt att inte våga se hur vi får kraft att göra de stora utvecklingsprojekt vi behöver göra, säger Anders Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!