De rycker ut med mobil psykvård till de som mår dåligt

När människor mår dåligt och slår larm åker teamen från mobila akutpsykiatriska enheten ut tillsammans med ambulansen. "Alla som vi möter tycker det är värdefullt att vi kommer", säger skötaren Sofia Nilsson, som är en i teamet.

Yvonne Pettersson, Sofi Enström, Roger Pettersson och Sofia Nilsson är alla mycket positiva till MAE-teamens införande.

Yvonne Pettersson, Sofi Enström, Roger Pettersson och Sofia Nilsson är alla mycket positiva till MAE-teamens införande.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2022-12-24 16:00

Det är vid larm till SOS Alarm som MAE-teamet rycker ut tillsammans med ambulansen till den som mår dåligt. 

– Vi kan åka ut till de som ringer in och vill ta livet av sig. Det kan vara de med ångest eller de som självskadar. Det kan också var de som tagit överdoser men även anhöriga som ringer in, säger Sofia Nilsson.

Hon är en av dem som ingår i de MAE-team som finns i Norrbotten. Sedan ett år tillbaka finns enhet vid Piteå sjukhus, där Sofia Nilsson arbetar, men även vid Sunderby sjukhus. I Gällivare planerar man att starta och som då kommer att arbeta i länets norra delar.

undefined
Sofi Enström och Sofia Nilsson arbetar båda i MAE-teamen i Piteå.

Projektet går ut på att psykiatrin i Region Norrbotten samverkar och stöttar ambulans och polis i ett tidigt skede. Det ingår i en nationell satsning där regionerna fått söka pengar för pre-hospital akutpsykiatrisk vård. 2023 är sista året för projektet och sedan är det tänkt att det ska integreras i verksamheten.

– Fördelen är att man får ut psykiatrikunnig personal på de här larmen. Att man får samma hjälp som när man har kroppslig sjukdom, men här får man en psykiatrisk hjälp i hemmet, pre-hospitalt. Sedan är det också tacksamt med samverkan med ambulans och polis då de har begränsade resurser, säger Sofi Enström, projektledare och sjuksköterska.

Hon fortsätter:

– De här larmen tar ofta mycket tid i anspråk då man behöver sitta ner och prata för att göra bedömningar. Många gånger kan man undvika att situationer eskalerar och skapar oro.

Det här är första julen som de mobila teamen arbetar vilket gör att de inte vet hur helgen kommer att utveckla sig.

– Det blir intressant att se för jularna kan vara väldigt varierande, men vi finns här, säger mentalskötaren Yvonne Pettersson.

undefined
Roger Pettersson och Yvonne Pettersson i MAE-teamen vid Sunderby sjukhus, har ett stort geografiskt arbetsområde. Från Piteå i söder till Övertorneå i norr.

– Att vi kommer ut till patienten kompletterar bilden av personen i fråga, för det är inte ovanligt att vi känner patienten sedan förut. Sedan är vi på deras mark och vi har tid att sitta ner och prata med dem, ibland i flera timmar. Så det är verkligen personen i fokus, utan störningsmoment eller med andra patienter runt omkring, säger Roger Pettersson, mentalskötare och med i MAE-teamet vid Sunderby sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!