Statistiken gäller länen Västernorrland, Jämtland, Norrbotten och Västerbotten.
– Att ”fel” kön fortfarande ger sämre karriärutveckling är ovärdig en modern svensk arbetsmarknad och helt oacceptabelt, säger Sonja Johansson, regionordförande på Unionen Norrbotten.
Det är främst privatanställda kvinnliga tjänstemän som känner sig hindrade i arbetslivet i Sverige. Fler än fyra av tio kvinnor svarar att de känt sig hindrade på jobbet. Samtidigt svarar nio av tio män att de aldrig gjort det.
– Den här utvecklingen begränsar den anställda, som hindras från att ta på sig mer kvalificerade arbetsuppgifter, utveckla nya idéer och känna glädje på jobbet. Men det hindrar också företag från att utveckla sin verksamhet när lönsamma idéer inte genomförs, säger Sonja Johansson.
Men trots hindren visar undersökningen att en majoritet av såväl privatanställda kvinnor som män känner att deras arbetsprestationer uppmärksammas av cheferna.
– Cheferna spelar en nyckelroll för att få till jämställda arbetsplatser och det är mycket positivt att det arbetet tas på allvar, säger Sonja Johansson.