De blå ögonen glittrar och hon skrattar ofta. Men för några år sedan var det inte så. Då var hon helt slut.
– Det började när min yngste son föddes, han är född för tidigt och var väldigt infektionskänslig. Det blev många vakna nätter och flera månader av för lite sömn. Samtidigt skulle jag hålla i gång mina två andra barn som gick i förskolan. Det blev till slut övermäktigt.
Men det var inte utmattningen som sådan som fick henne att till slut söka läkare. Det var när hon inte längre kunde somna som hon insåg att hon behövde hjälp.
– Läkaren gav mig diagnosen utmattningssyndrom och sjukskrev mig. Jag hade väl aldrig sett på mig själv som sjuk, inte på det viset.
Den genomsnittliga personen som blir sjukskriven i dag är enligt statistiken en kvinna i 35-årsåldern med små barn. Orsakerna är oftast ångest, stress och depression. Santina Furtenback är en av alla som har drabbats. Hon, som alltid hade varit högpresterande och älskat att jobba, skulle inte hon klara av det kvinnor "har gjort i alla tider", ta hand om barnen och hemmet?
– Det är de kraven vi ställer på oss själva. Hemmet ska vara tipptopp som i ett inredningsmagasin, tvättkorgen ska vara tom. Allt ska vara så förbenat perfekt.
Hon fick avbryta sin föräldraledighet. Sonen började på förskola tidigare än planerat och hon började fundera över hur hon skulle ta sig tillbaka till arbetslivet igen. Hon gick tillbaka till jobbet som optikerassistent och tyckte att det kändes ganska bra. Men snart kände hon en annan slags stress. Hon hade långa arbetsdagar och hämtade ofta sist på förskolan. De två äldre barnen hade aktiviteter och det var mycket som skulle kombineras och fungera. Dessutom genomgick hon en separation från barnens pappa. Hon blev sjukskriven igen. Men efter några månader kom vändningen.
– Jag hade sökt ett nytt jobb tidigare och nu blev jag erbjuden den tjänsten. Då bestämde jag mig. Jag avbröt min sjukskrivning och i dag har jag ett kontorsjobb med arbetstider som passar bättre med mitt övriga liv.
Stressen för att inte räcka till för barnen har lättat och Santina Furtenback ser ljust på framtiden. Sviterna efter utmattningssyndromet lider hon fortfarande av.
– Jag har ett värdelöst närminne, jag måste skriva minnesanteckningar för att komma ihåg saker.
– Jag går och lägger mig klockan vid 21-21.30 på vardagskvällarna. Då är jag helt färdig. Mina kompisar har väldigt roligt åt det ibland, när vi träffas och äter middag. De försöker hitta sätt för att hålla mig vaken, haha.
Hon har aldrig haft några problem med sin sjukpenning och att det fungerade tror hon är en viktig orsak till att hon lyckades ta sig tillbaka till arbetslivet.
Santina Furtenback ser bristen på jämställdhet i samhället som en bidragande orsak till att just kvinnor blir sjuka av stress.
– Medvetet och omedvetet tror jag att vi kvinnor ofta tar på oss rollen som den som ska fixa det mesta med barnen och hemmet. Vi har inte jämlika löner och det i sig leder till att männen är mindre hemma med barnen.