De hjälper folk att skogsbada – för hälsans skull

"Det finns inga krav eller måsten när man skogsbadar", säger Hanna Kaasalainen som är en av Norrbottens första skogsbadsguider.

Hanna Kaasalainen och Jenny Abdelkader är Norrbottens första certifierade skogsbadsguider.

Hanna Kaasalainen och Jenny Abdelkader är Norrbottens första certifierade skogsbadsguider.

Foto: Josefina Kangasharju

Norrbotten2020-05-25 22:00

Slå dig ned på en sten och lägg märke till mossans gröna färg. Låt fingertopparna sjunka ned i den fuktiga jorden, och känn hur granriset doftar. Att skogsbada är att öppna sina sinnen och hitta igen kontakten med naturen – för hälsans skull. 

– Vi har så många stressfaktorer i samhället. Överallt ska vi prestera, och alltid göra något. Ett skogsbad är ett sätt att vara i naturen på ett kravlöst sätt, säger Hanna Kaasalainen som tillsammans med Jenny Abdelkader nu titulerar sig som länets första skogsbadsguider. 

Skogsbad eller "Shinrin yoku" har sitt ursprung i Japan och växte fram under 80-talet. Ohälsan hos de jäktade och intensivt arbetande stadsmänniskorna hade trappats upp drastiskt, och det observerades då att många hade tappat kontakten med naturen. I samma veva inrättade Japan både "skogshälsoparker" och tog också fram ett nationellt hälsoprogram för skogsbad. 

Och allt eftersom tiden gått har fenomenet letat sig ut i världen – och under de senaste åren också till Sverige. 

– När man lever i städerna och har ganska högt tempo i vardagen är det ganska svårt att hålla kontakt med naturen. Vi är där för att stötta personen att återskapa sin kontakt. Guidens roll här är att visa vägen, säger Hanna Kaasalainen. 

Människor har i alla tider vistats i naturen, och så även nu. Men till skillnad från att till exempel ta en springtur eller plocka bär, så handlar det i stället om att stanna upp och vara närvarande.

– När vi skogsbadar är fokuset verkligen på avslappning. Så utforskar vi naturen på ett nyfiket sätt – lite som barn. Vi fokuserar på ljud och känselintryck, att smaka och känna dofter – vi försöker öppna hela repertoaren. Det finns tillräckligt att fokusera på när man sitter på en sten i skogen. 

Skälen till varför man skogsbadar och vilket syfte det fyller kan se olika ut för olika människor. Men oavsett vad så visar forskningen att det verkar hälsofrämjande på flera olika sätt.

– Syftet är att må bättre. Skogen har många positiva effekter på vårt välbefinnande, och det finns väldigt mycket forskning om själva skogsbadet, till exempel relaterat till blodtrycket och stresshormonnivåer, säger Hanna Kaasalainen och tillägger: 

– Stress och krav är någonting som skogen inte ställer på oss. För mig är det en trygg punkt som alltid finns där. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!