Därför såg vi norrsken i natt

De spektakulära norrsken vi kunde se i natt över hela landet kommer avta, men solen är inne i en aktiv period säger forskare på Institutet för Rymdfysik i Kiruna.

Foto: Mia Stålnacke.

Norrbotten2015-03-18 10:33

Stora solutbrott går i cykler på ungefär elva år. Den förra solcykeln hade ett väldigt hög maximum men den cykel vi är inne i nu har varit relativt händelselös säger Urban Brändström, forskare på Institutet för Rymdfysik. När det är hög magnetisk aktivitet är det hög chans för norrsken.

– Det var ett stort solutbrott i onsdags och de partiklarna som skickas iväg träffar sedan jorden. Eftersom vi har en atmosfär bryts partiklarna ner och på grund av jordens magnetfält dras de mot polerna.

Här ser du nattens norrsken över Luleå.

Ju kraftigare den magnetiska störningen är desto längre ner söderut finns chansen att se ett norrsken. Under ett solmaximum 2003 såg man norrskenet ända nere i Tyskland.

– Det kommer nog fortsätta att vara aktivt med norrsken men förmodligen inte lika mycket. Det är inga nya solutbrott som vi känner till så de kommer att avta, säger Urban Brändström.

Kuriren har fått ta emot många fina läsarbilder på norrsken över hela länet i olika, starka färger.

– Färgen är ett fingeravtryck av vilka partiklar man ser, säger Urban Brändström. När man ser ett norrsken på lite avstånd breder det ut sig som ett draperi. Överst på draperiet är norrskenet rött. Under det ser man ett stort grönt område, som är det vanligaste att se. Det lägsta partiet kan man ibland se i en blå eller violett färg.

Har du en bra norrskensbild? Skicka gärna in den till oss på Kuriren. Maila till redaktionen@kuriren.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om