De senaste veckorna har kantats av kyla och på flera platser i länet har det nått rekordnivå. I Naimakka nådde temperaturen -43,8 grader under måndagen.
– Olika typer av rekord slås med mer eller mindre jämna mellanrum. I ett gradvis allt varmare klimat är det vanligare att varma rekord slås än kalla rekord. För att få till nya köldrekord krävs gynnsamma förhållanden för att skapa kalla luftmassor – till exempel en i grunden kall luftmassa, snö på marken och klart väder utan någon nämnvärd instrålning, berättar SMHI:s klimatolog Erik Kjellström.
Hur funkar termer som ”global uppvärmning” som generell term för förändringarna?
– Den globala uppvärmningen är en central aspekt i klimatförändringen. Ofta avser man egentligen hela klimatförändringen när man talar om den globala uppvärmningen. Med "hela klimatförändringen" menar jag alla förändringar i klimatsystemet jorden runt som direkt eller indirekt orsakas av klimatutsläppen, förklarar Markku Rummukainen, klimatolog vid Lunds universitet.
Vanligtvis pratar man om temperaturökningen när det handlar om klimatförändringarna, men Erik Kjellström vill även lyfta att det hydrologiska kretsloppet kommer intensifieras, alltså ökad frekvens på både torka och översvämningar.
– För norra Sverige handlar det mest om ökad nederbörd men under nederbördsfattiga somrar kan det också bli torrare till följd av högre temperaturer och större avdunstning.