Därför har partierna inga valstugor

Det har talats länge om valstugornas mörka framtid. Inför det stundade EU-valet är det endast tre av de åtta riksdagspartierna som valt att ha en valstuga i Luleå. De flesta andra känner att det finns effektivare sätt att nå väljarna.

Paulina Koskenniemi (MP), Anders Josefsson (M) och Samuel Ek (KD) är några företrädare för partier som valt att inte ha någon valstuga.

Paulina Koskenniemi (MP), Anders Josefsson (M) och Samuel Ek (KD) är några företrädare för partier som valt att inte ha någon valstuga.

Foto: Ulrika Vallgårda, Maria Lindgren och Viktoria Berglund.

NORRBOTTEN2019-05-25 10:43

På Storgatan i Luleå har Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valt att kampanja från varsin valstuga. De övriga riksdagspartierna har valt att arbeta på ett annat sätt. Moderaternas Anders Josefsson menar att valstugorna inte ger den effekt man är ute efter.

– Det är slöseri på resurser att stå på Storgatan och vänta på att väljarna ska komma till oss. Vi har satsat på dörrknackning, kampanjer vid köpcentrum och bostadsområden. Vi har nått betydligt fler väljare än vad vi hade gjort i en valstuga, säger Anders Josefsson (M), kommunalråd i opposition.

Miljöpartiets gruppledare Paulina Koskenniemi, tycker att valstugorna står på en dålig plats där det passerar för få människor. Hon är även kritisk till avgiften som kommunen tar för valstugorna. Därför har man valt att kampanja på ett annat sätt.

–  Vi har valt att söka polistillstånd för en plats med bord och flagga under helgen. På vardagarna har vi valt att knacka dörr och dela ut flygblad. Det blir bättre möten i hemmet, säger Paulina Koskenniemi.

Bättre samtal i hemmet är något som Liberalernas gruppledare Thomas Söderström även märkt av. Söderström tror att medborgarna har med tid för samtal i hemmet istället för stan där Luleåborna ofta har ett specifikt ärende. Därför har även Liberalerna valt att kampanja i bostadsområderna.

– Vi har mött väldigt intressanta och glada människor. Jag upplever att vi nått ut till fler på det här sättet, säger Thomas Söderström.

Sverigedemokraterna har valt att ställa upp ett tält istället för en traditionell valstuga.

– Vi tycker att det fungerar lika bra som en valstuga. Det blir mer flexibelt än en valstuga. Vi har även bjudit in vår partiledare som drog en stor publik, säger Per Göransson, gruppledare i Luleå.

Efter riksdagsvalet 2018 förlorade Kristdemokraterna den enda heltidstjänst de hade i Luleå. Det har inneburit att man inte har haft resurser till att stå i en valstuga menar Samuel Ek.

– Vi har vanliga arbeten på dagarna, vi har tyvärr inte tid att stå i en valstuga. Det är tråkigt för demokratin. Vi har valt att dela ut foldrar i bostadsområden, under helgarna försöker vi spendera ett par timmar på gator och torg, säger Samuel Ek, gruppledare i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!